• Str. Eroilor 378 Floresti, Jud Cluj
Open

Investiții la Someș în zona străzii Barițiu

investiții la Someș

Investiții la Someș

Încă de la prima ediție Someș Delivery din 2015, care a avut loc între Podul Horea și Podul Elisabeta, echipa noastră a militat pentru deschiderea către public a curților de la Someș care aparțin unor instituții publice. Am reușit atunci să  facem accesibil traseul la Someș dintre curtea Operei Maghiare și Facultatea de Inginerie Electrică de la Universitatea Tehnică. Dar din păcate s-a întâmplat acest lucru doar pe perioada weekendului Someș Delivery. Între cele două curți există o poartă închisă și, din ce ni s-a explicat atunci, motivul pentru care stă cu lacătul pus este că ar fi nevoie de un portar în plus.

Între timp Universitatea Tehnică a mai achiziționat două clădiri pe Strada Barițiu, iar Consiliul Local Cluj-Napoca a votat pentru achiziționarea unei clădiri de aici. E absolut necesar ca administrația care și-a declarat în toate documentele sale de strategie urbană politica de „întoarcere a orașului către Someș” să aplice această strategie chiar la clădirile care îi aparțin. Ne așteptăm ca în momentul în care va exista un sediu al Primăriei la Someș el să aibă acces la apă și o „față” spre râu. În loc de acareturile de curte dosnică care există acum acolo, ar putea să existe o curte publică legată de un traseu pietonal. E in spiritul proiectului câștigător Rethinking Someș și e în spiritul strategiei declarate de administrației.

Investiții la Someș în zona străzii Barițiu

Vom avea pe acest tronson la Someș patru clădiri universitare și un sediu al Primăriei, pe lângă instituțiile culturale existente, Casa Tranzit și Opera Maghiară. Devine cu atât mai important acum să discutăm despre conexiuni mai bune la Someș, despre accesibilitatea la râu și despre un traseu pietonal între Podul Horea și Podul Elisabeta. Ne putem gândi la pontoane și spații pentru uzul cotidian. Ne putem imagina spații de eveniment deschise la apă și terase. La Someș Delivery 2015 au fost câteva concerte în curte Operei Maghiare care au demonstrat calitățile acestei curți și potențialul ei de a deveni dintr-o parcare un spațiu pentru oameni, accesibil publicului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*