• Str. Eroilor 378 Floresti, Jud Cluj
Open

Înscrieri Cros Donaton 2023

Înscrieri Cros Donaton 2023 Cluj

Înscrieri Cros Donaton 2023

S-a dat startul înscrierilor la cea de-a cincea ediție a Crosului Donaton

În perioada 21 iulie-12 august, alergătorii de toate vârstele se pot înscrie la cea de-a cincea ediție a Crosului Donaton, care are loc în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, la fel ca în fiecare an. Competiția organizată în cinstea păstorului Donát va avea loc sâmbătă, 19 august, în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” și pe cărările răcoroase ale pădurii Hoia.

Înscrierile în concurs se fac pe site-ul www.donaton.ro, până sâmbătă, 12 august, ora 20:00. Numărul participanților este limitat, astfel încât doar primele 500 de persoane înscrise vor putea concura.

Alergătorii își vor testa rezistența pe distanțele de 1, 5 și 10 kilometri, în 11 categorii diferite (3-6 ani, 7-9 ani, 10-11 ani, 12-13 ani, 14-15 ani, 16-17 ani, 18-34 ani, 35-44 ani, 45-54 ani, 55-64 ani, și peste 65 ani). Taxa de înscriere este de 15 lei pentru concurenții sub 14 ani, și 25 de lei pentru participanții cu vârste peste 14 ani.

Înscrieri Cros Donaton 2023

            În schimbul taxei de înscriere, toți concurenții vor primi numere de concurs cu microcip (în caz de nevoie asistență medicală) și medalii de participare, precum și apă, fructe și batoane müsli la punctele de alimentare. Pachetele de start pot fi preluate vineri, 18 august, între orele 15:00–20:00, de la punctul de informații din Piața Unirii.

Păstrând tradiţia anilor precedenţi, în cadrul competiției concurenții obosiți vor fi întâmpinați la sosire de berăria Fóti cu un pahar de bere rece sau sirop. De asemenea, după cros, alergătorii și susținătorii acestora vor putea urmări tradiționalul concurs de gătit din Parcul Etnografic, precum și concertele și programele pentru copii.

Crosul Donaton a fost creat pentru a cinsti amintirea curajosului păstor Donát. Legenda spune că într-o noapte, în urmă cu 400 de ani, aflându-se cu turma la păscut în pădurea Hoia, păstorul Donát a zărit oastea otomană pregătită să atace orașul prin locul care astăzi se numește Tăietura Turcului. Asemeni eroului grec de la Marathon, păstorul a fugit să ducă vestea concetățenilor săi. A trecut pe nerăsuflate de poarta Mănășturului și nu s-a oprit până la primărie. Acolo a spus ce a avut de spus, după care, din cauza emoției și a efortului, a căzut mort. Oastea orașului însă s-a adunat numaidecât și a reușit să-i alunge pe inamic. Drumul parcurs de păstor poartă și azi numele de Donát (Dontah).

Mai multe informații importante despre cros pot fi găsite pe www.donaton.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*