• Str. Eroilor 378 Floresti, Jud Cluj
Open

300 de voluntari au construit locuinte sociale la Cluj

300 de voluntari au construit locuinte sociale la Cluj

Locuinte sociale la Cluj, construite de voluntari

Peste 200 de voluntari din România și alți 80 din Statele Unite, Canada și Marea Britanie s-au implicat pe șantierul non-profit al asociației PRIMA DATĂ ACASĂ în 2023. Cu vârste între 16 și 87 de ani, aceștia au ajutat la ridicarea de locuințe sociale pentru familii din categorii vulnerabile, care nu au avut niciodată un adăpost decent. Asociația a lansat și un nou portal de donații prin care cei care vor să ajute la construirea de noi case sociale, o necesitate ce devine tot mai presantă în Cluj, cea mai scumpă piață imobiliară din țară.

Dintre voluntarii din România, 95 au ales să se implice în cele 6 zile de voluntariat dedicate „echipelor deschise” pe șantierul asociației, organizate, din iulie în noiembrie, prin proiectul „C.O.R.E. – Consolidare Online a Resurselor prin Engagement”, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014‑2021.

Voluntari CORE lucrand la atelier

Cei care vor să ajute și fără a ajunge la șantierul din Jucu de Sus pot contribui online, accesând noul portal de donații asociatiaacasa.ro, realizat în cadrul aceluiași proiect CORE. Donatorii pot oferi o contribuție unică sau o donație recurentă (lună de lună), și au de asemenea opțiunea de „donații dedicate” sau de a porni propriile campanii de fundraising. Întreg procesul de donație este transparent, fiecare donator al ACASĂ are oricând acces direct online la un istoric al contribuțiilor aduse, precum și la un flux de informații cu privire la utilizarea fondurilor încredințate asociației sau la oportunități de voluntariat.

Programul de construcție a locuințelor sociale va fi susținut de anul viitor și de noul atelier comunitar construit prin proiectul CORE în Jucu de Sus, jud. Cluj. În atelier se vor putea desfășura anumite operațiuni, precum pre-asamblarea pereților viitoarelor case, pe tot parcursului anului și nu doar în sezonul primăvară‑toamnă, ceea ce va duce la posibilitatea de a deservi mai multe familii cu aceleași resurse și de a găzdui mai mulți voluntari peste an.

În ultimii 24 de ani, asociația ACASĂ a construit 7 comunități de locuire socială, ajutând 100 de familii din categorii vulnerabile cu locuințe noi și alte câteva sute cu lucrări de reabilitare și renovare. Cu toate acestea, nevoia de case sociale în Cluj rămâne imensă; conform estimărilor asociației, ele reprezintă sub 0,5% din totalul locuințelor din oraș, doar câteva sute de astfel de locuințe existând în patrimoniul municipalității. Spre comparație, în Viena 50% din rezidenți beneficiază de o locuință subvenționată, fie direct în unități locative municipale, fie în condominii construite cu subvenții municipale, ceea ce face ca orașul să fie una din puținele capitale cu un nivel rezonabil al chiriilor.

Voluntari din SUA lucrand la Jucu

 

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene.

Voluntari din SUA pe santierul ACASA 2023

Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*