Programul de Paști în Universul lui Salvador Dali
Expoziția Universul lui Salvador Dali este deschisă și de sărbătorile pascale, cu excepția zilei de duminică, 20 aprilie. Reamintim publicului că termenul limită nu mai este 30 aprilie, ci 18 mai!
Chiar dacă ziua de luni, 21 aprilie, este zi liberă la nivel național, expoziția Universul lui Salvador Dali este deschisă și are program normal de vizitare, respectiv de la ora 11.00 la ora 20.00. De asemenea, nici sâmbătă, 19 aprilie, expoziția nu va avea program scurt, fiind deschisă tot până la ora 20.00. Singura zi în care expoziția este închisă este ziua de Paști, duminică, 20 aprilie.
De ce este Universul lui Salvador Dali o expoziție potrivită pentru perioada Paștilor? Din cel puțin două motive:
- Pentru că expoziția include o sculptură specială, Twisted Christ / Hristos răsucit, care nu a fost expusă și la București și care, deci, se poate vedea în România doar la Cluj-Napoca. Este o sculptură care simbolizează foarte bine lupta lui Iisus între condiția de Om și cea de Dumnezeu, dar și lupta lui Dali între a crede și a nu crede, el fiind un copil prins între doi părinți la poli opuși, între o mamă catolică și un tată ateu.
- Pentru Salvador Dali a fost artistul cel mai apropiat de simbolul oului, pe care îl folosește foarte mult în opera sa, dându-i diferite conotații. Îl desenează și îl sculptează în toate formele și dimensiunile posibile. O posibilă explicație este că oul este, de fapt, prezent și în multe picturi clasice ca simbol al Învierii, deoarece este legat intrinsec de nașterea unei noi vieți. Un al doilea motiv este sugerarea nenăscutului, adică a eternului. Cineva care nu e născut nu poate fi supus legilor timpului, iar despre el știm că a fost obsedat de a dizolva puterea timpului asupra lumii și, în special, asupra sa.
Reamintim publicului, cu această ocazie, că expoziția se va prelungi în Cluj până la data de 18 mai, când ultima zi ar fi tebuit să fie 30 aprilie. Este unica prelungire posibilă, deoarece, de la finalul lunii mai, Universul lui Salvador Dali va pleca la Viena, la Wiener Stadthalle. Cifrele record de vizitatori/zi din ultima perioadă au ridicat numărul total la cca 30.000 de vizitatori.
Începutul lunii mai va aduce noi surprize, cum ar fi o tombolă cu o miză ispititoare, constând într-o litografie Salvador Dali.
Cluj-Napoca este cel mai mic oraș din cele peste 100 de orașe care au găzduit cea mai importantă colecție de sculpturi semnate de Salvador Dalí din lume – Universul lui Salvador Dalí. Casa Hintz, una dintre cele mai emblematice clădiri istorice ale orașului, este spațiul în care iubitorii artei lui Dali pot admira peste 170 de lucrări ale marelui artist, incluzând sculpturi monumentale, litografii, gravuri și miniaturi din aur și diamante. Experiența poate fi completată cu o călătorie în (supra)realitatea virtuală (VR), unde vizitatorii sunt ghidați chiar de Dalí într-o călătorie unică prin universul său artistic.
Program și bilete
Expoziția „Universul lui Salvador Dalí” este deschisă zilnic, între orele 11:00 – 20:00, iar în weekend între 10:00 – 20:00, cu ultima intrare permisă cu o oră înainte de închidere.
În ziua de Paști, 20 aprilie, expoziția va fi închisă.
Biletele pot fi achiziționate online de pe entertix.ro, dar și fizic, direct de la Casa Hintz (str. Regele Ferdinand, nr. 1) sau din librăriile Cărturești din Cluj-Napoca.
SHOP Salvador Dalí
Vizitatorii care doresc să ofere un cadou inedit de sărbători pot să petreacă timp și în shop-ul dedicat, organizat în cadrul expoziției și de unde pot să achiziționeze litografii, sculpturi, cărți și alte obiecte inspirate de universul artistic al lui Dalí.
Colecția Universul lui Salvador Dalí este rezultatul unei relații deosebite între celebrul colecționar Beniamino Levi – care a colaborat cu artiști precum Picasso, De Chirico și Fontana – și Salvador Dalí însuși. Întâlnirea lor, care a avut loc în anii 1960, la Paris, a marcat începutul unei colaborări unice. Fascinat de primele lucrări sculpturale ale lui Dalí, Levi l-a încurajat pe maestrul suprarealismului să își exprime viziunea artistică în formă tridimensională, comandându-i o serie de sculpturi din bronz bazate pe cele mai faimoase imagini suprarealiste. Astfel, s-a născut colecția Dalí Universe, una dintre cele mai mari colecții private de lucrări Dalí din lume. Aceasta a fost văzută de peste 12 milioane de oameni în peste 100 de locații și muzee internaționale, fiind considerată o comoară culturală.