• Str. Eroilor 378 Floresti, Jud Cluj
Open

Zilele Filmului Românesc la TIFF.23

Zilele Filmului Românesc la TIFF.23

A început numărătoarea inversă pentru cea de-a 23-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc între 14 și 24 iunie la Cluj-Napoca.

12 producții din toată lumea realizate de cineaști la primul sau al doilea lungmetraj din carieră se află în cursa pentru Trofeul Transilvania și celelalte premii ale Competiției Oficiale, în timp ce 10 filme își vor disputa premiul Competiției What’s Up Doc?.

După cum spune Mihai Chirilov, directorul artistic TIFF, în Competiția Oficială vei descoperi drame intimiste, comedii absurde, melodrame neconvenționale sau cronici de familie de calibre diferite, cu o ușoară predilecție pentru povești cu și despre tineri aflați în momente de răscruce. „Filmele Competiției Oficiale sunt, în marea lor majoritate, despre personaje atipice, nonconformiste, despre reacții la presiunile sociale și nevoia de conexiune, afirmare sau independență”

Biletele pentru TIFF.23 au fost puse în vânzare online – https://tiff.eventbook.ro/

Zilele Filmului Românesc la TIFF.23

Este al treilea an în care secțiunea What’s Up Doc? are o competiție dedicată în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, iar cele 10 titluri selecționate propun o întindere la limită a ideii de documentar, adunând laolaltă formate clasice, hibrid, ba chiar și o ficțiune abil camuflată în estetica de verité a genului.

Despre selecția de anul acesta, Mihai Chirilov spune că „Pariul acestei selecții a fost de la bun început unul ambițios, acela de a nu o cantona în convențiile stas ale genului documentar – cu un plus de risc în acest an, în care am ales să nu perpetuăm inflația de filme apăsat politice care populează, oportunist, competiții similare internaționale, și să construim o realitate alternativă, o zonă de refugiu față de narațiunile dominante. Nu neapărat din frondă, ci cu speranța că unicul plonjeu din program în realitatea actuală să aibă forța, crudă, dar binevenită, a unui pumn în stomac.”

Filme la TIFF23

Selecția Zilelor Filmului Românesc de la TIFF.23 reunește câteva dintre cele mai relevante producții cinematografice din ultima perioadă. Dintre acestea, 12 lungmetraje și 10 scurtmetraje se luptă pentru cele trei trofee ale competiției ZFR – cel mai bun lungmetraj, cel mai bun debut și cel mai bun scurtmetraj. Programul mai include și filme românești premiate anul trecut și altele care vor avea premiera mondială la Cluj-Napoca.

O surpriză pentru publicul de la TIFF va fi prima proiecție românească a filmului Trei kilometri până la capătul lumii (r. Eugen Pârvu), după premiera în Competiția Oficială de la Cannes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*