• Str. Eroilor 378 Floresti, Jud Cluj
Open

Spectacol de opera in cartierul Iris

Spectacol de Opera Iris

Inedit: spectacol de opera in cartierul Iris – My Fair Lady pe Scena Urbana de Zilele Clujului

My Fair Lady, musicalul cu cea mai longevivă reprezentație pe Broadway, va fi montat în Piața Karl Liebknecht, într-o nouă punere în scenă marca Scena Urbană

Scena Urbană revine cu o nouă reprezentație de excepție, pusă în scenă într-un decor inedit. Pe 9 octombrie, de la ora 19:30, Piața Karl Liebknecht din Cluj-Napoca va deveni locul de desfășurare al unuia dintre cele mai apreciate musicaluri ale secolului XX, My Fair Lady. Pentru a intra complet în atmosfera spectacolului, zona va fi transformată, pentru câteva ore, într-o mică piață volantă de flori, cu ajutorul Florăriilor Magnolia și al Asociației Daisler prin inițiativa Strada Potaissa – Piața de flori altfel.

Evenimentul se desfășoară în cadrul Zilelor Clujului 2022 și este co-finanțat din fondurile Uniunii Europene (ERDF, IPA, ENI) prin proiectul cu finanțare europeană AGORA, programul Interreg, implementat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

Participarea la eveniment este liberă, scena fiind montată în aer liber, în parcarea din fața Primăriei de cartier din Iris. Reprezentația va putea fi urmărită și LIVE, pe pagina de Facebook a Scenei Urbane.

”My Fair Lady” a mai fost pusă în scenă de două ori pe Scena Urbană. Primul spectacol a avut loc în anul 2014, în Piața Gării, și s-a desfășurat în fața unei locomotive. Aceea a fost una dintre primele ieșiri ale Operei în spațiul public și în afara mediului convențional. Cea de-a doua reprezentație a fost programată în Piața Ștefan cel Mare, în 2018.

“Acum, pe 9 octombrie, reprezentația este cea mai complexă de până acum, cu o echipă artistică formată din 10 soliști de operă, orchestră simfonică compusă din 10 instrumentiști și un dirijor, cor și balerini. Reactivarea acestei zone reprezintă un pas important pentru mutarea atenției asupra centrelor de cartier și asupra potențialului social al zonelor cu istorie comunitară uitată.

Va fi, cu siguranță, un nou spectacol memorabil, susținut într-un loc neconvențional și plin de semnificații. E, până la urmă, povestea unor transformări extraordinare (de locuri, oameni, contexte) posibile numai datorită culturii și educației, a introducerii acestor elemente în peisajul și obiceiurile cotidiene. Și se întâmplă într-un loc cu nume de floare, da, e adevărat, faptul că în Iris vom avea această poveste însoțită de multe flori, e parte din farmec”, spune arh. Daniela Maier, inițiatorul și coordonatorul Scenei Urbane.

Atmosfera specifică piesei, bazată pe cartea lui George Bernard Shaw, Pygmalion,  va fi asigurată de prezența în public și pe scenă a florilor aduse de Florăriile Magnolia, dar și de Bernadette Pal de la Berni’s Garden și Stela Bobiș de la Sempervivum.

Distribuție musical ”My Fair Lady”

Dirijor: Vlad Eniu

Regie: Ina Hudea

Asistent regie: Andra Cocian

Scenografie:

Coregrafia: Vlad Sebastian

Dirijor cor: Rada Lăpușan

Soliști lirici

Titus Andrei Sâmpelean – Higgins

Antonia Iacob – Eliza

Adelin Ilca – Freddy

Dominik Mario Iabloncic – Pickering

Bogdan Cristian – Doolittle

Lacrimioara Rostaș – D-na Pearce

Beatrice Suciu – D-na Higgins

Biró Anna  – D-na Einsfort Hyl

 

Orchestra ATAC:

Concertmaestru – Titus Flueraș

Manager orchestră – Raul Lenart

Beatrice Tetrade – pian

Titus Flueraș –  concertmaestru

Agnes Zsigmond – vioară 2

Laurenția Cocieru – violă

Andreea Pop – violoncel

Adrian Muntean – contrabas

Ștefan Szekely – flaut

Cristian Ciolacu – clarinet

Balazs Ferenczi – fagot

Tudor Popa – trombon

Ferencz Ercsei – tobe

Balerini:

Vlad Sebastian

Ioana Cristina Terebesy

Delia Ianc

Oana Siminic

Camelia Rațiu

Florin Ioan Ianc

Sergiu Hosu

Antonio Mon

 

Cor:

Grupul Armonia Music

Prof. Coordonator: Rada Lăpușan

Luana Lăpușan – omul din Boston, florăreasa

Raisa Mureșan – copil

Carolina Racovițan – cameristă, om din Boston

Caterina Racovițan – om din piață

David Bocos – om din Selssy

Mara Andreica

Mara Dîrjan – cameristă, om din piață

Medeea Pavelia – cameristă

Francesca Bumb – cameristă, cârciumarul George

Theodora Nianiou

Emma Roșca – vânzător 2

Anamaria Dominciuc

Carla Minteuan – cameristă

Sabina Stark

Elena Foris – James

Helga Szollosi – cameristă, Harry

Sara Lucaci – vânzător 1

Adalia Ani – cameristă, om din Boston

Daria Niculai – cameristă

Ariana Pop

Despre My Fair Lady

Musicalul, pus pentru prima dată în scenă pe Broadway, în anul 1956, a fost considerat de criticii vremii unul dintre cele mai bune spectacole de acest fel din secolul XX. Prima artistă care a interpretat rolul Elizei Doolittle a fost Julie Andrews, în timp ce în rolul original al lui Henry Higgins a fost distribuit Rex Harrison.

Spectatorii clujeni vor avea ocazia să (re)descopere povestea Elizei Doolittle, o fată simplă care vinde flori pe străzile Londrei, și a lui Henry Higgins, un profesor de lingvistică și fonetică. Profesorul este provocat să o prezinte pe Eliza la Balul Ambasadei ca fiind o doamnă cultă și un membru important al înaltei societăți. Ce urmează e plin de peripeții, situații comice, dar și de lecții de viață.

Despre Scena Urbană

Scena Urbană este o platformă de comunicare ce foloseşte arta, activităţile sportive, ateliere şi intervenţii de land art pentru exemplificarea potenţialului cultural şi educaţional al spaţiilor urbane slab valorificate, cu readucerea acestora pe harta obiectivelor cultural active ale Clujului.

Scopul evenimentelor desfășurate sub sigla Scenei Urbane este să inspire persoane și instituții private şi reprezentanți ai administraţiei locale, deopotrivă, pentru a promova şi susţine strategii ce aduc beneficii importante spaţiului urban. Fiecare din spațiile care au găzduit evenimentele Scenei Urbane are o istorie aparte, pusă în valoare prin aducerea în discuţie a oportunităţilor fiecărei zone. Revenirea în fiecare spaţiu, precum şi intervenţiile noi, îşi propun să evidențieze evoluţia acestora, să atragă comunitatea într-un demers ce are ca scop asumarea responsabilităţii.

De-a lungul timpului, inițiativele culturale propuse de Scena Urbană au reușit să exemplifice potențialul cultural și educațional al spațiilor urbane slab valorificate și să le readucă pe harta obiectivelor cultural-active ale Clujului, în cadrul unor evenimente precum Serile de vară clujene, Haide ”U” pe Scena Urbană sau concertele organizate în Cimitirul Central, de Luminație.

Scena Urbană este un proiect cultural desfășurat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*