• Str. Eroilor 378 Floresti, Jud Cluj
Open

Noaptea Muzeelor 2023 la MNIT

Weekend festiv la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei: o expoziție nou-nouță, un eveniment în memoria lui Constantin Daicoviciu și Noaptea Muzeelor 2023 la MNIT

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei vă aduce la final de săptămână o serie de evenimente mult așteptate: vernisajul expoziției Grecii de peste mări (vineri, 12 mai), episodul 5 al proiectului High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu, de data aceasta dedicat personalității lui Constantin Daicoviciu și, evident, Noaptea Muzeelor 2023, cu expoziții, animație și atmosferă de sărbătoare.

 

12 mai, ora 12: expoziția Grecii de peste mări. Vase cu figure roșii din Etruria și Magna Grecia

Puțini sunt cei care știu că Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei deține o colecție de vase grecești, nu foarte generoasă în ce privește numărul de piese (aproximativ 40 de exemplare), însă semnificativă, spectaculoasă chiar în ce privește varietatea formelor de vase, a stilurilor decorative și a centrelor de producție. Dintre acestea, atrag atenția în mod special vasele cu figuri roșii produse în Etruria și Magna Grecia, în secolele V – III î Chr. Ele au ajuns la noi în țară, în mare măsură, ca urmare a donațiilor făcute de colecționarii împătimiți ai secolelor 19-20, perioadă în care astfel de achiziții erau o adevărată modă. Piesele au fost donate ulterior muzeelor.

Macheta Noaptea Muzeelor la MNIT

Astfel, prin intermediul unor exponate de excepție a căror poveste este transpusă vizual într-un mod creativ, cu ajutorul ilustrațiilor și al diverselor forme de media, pe tot etajul al doilea al MNIT, vizitatorii vor face o călătorie în Etruria și în sudul Italiei, în secolele V-III î. Chr., o incursiune în lumea credințelor și ideilor despre viață și moarte. Ca o surpriză, în periplul pe care vi-l propunem, este și o adaptare după un mormânt pictat din acea perioadă.

Vom include și ecouri peste timp ale artei grecești, ilustrate de vasele ceramice contemporane, cu forme și decoruri inspirate de ceramica grecească antică.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 12 mai 2023, ora 12.00, la sediului central al Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (etajul 2). Expoziția poate fi vizitată în perioada mai 2023 – ianuarie 2024.

Tema în sine este inedită. Vase greceşti au fost sau se regăsesc etalate în expoziții de bază sau în expoziții temporare ale unor muzee din țară, dar, din câte cunosc până acum, nici una dintre ele nu a abordat tema vaselor cu figuri roșii, produse ale atelierelor din Etruria și din Magna Grecia. Fără îndoială sunt vizitatori care vor ieși din expoziție mai îmbogățiți și vor realiza că spectaculos este însuși faptul că la Cluj pot vedea piese originale cum numai muzeele mari ale Europei au in propriul patrimoniu. (Cristina Popescu, curator al expoziției)

13 mai, ora 18: High Classic Rooms. Saloane Muzicale de Muzeu, episodul 5 – In memoriam Constantin Daicoviciu

Cu începere de la ora 18.00, MNIT propune publicului un eveniment special în itroducerea Nopții Muzeelor 2023, respectiv High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeuepisodul 5. Pentru cei care nu sunt încă familiarizați cu acest concept,  . este un proiect serial al MNIT, în cadrul căruia se desfășoară diverse recitaluri de cameră, implicând artiști de cea mai înaltă ținută din domeniul muzicii. Aceștia susțin recitalurile în spațiul MNIT, dar nu oricum, ci într-un cadru care încearcă să refacă un salon de epocă, cu piese din patrimoniul muzeului. Practic, fiecare astfel de eveniment reprezintă o mini-expoziție de obiecte de mobilier, decorative și de uz personal din diverse epoci, în funcție de tema evenimentului/episodului. Artiștii interpretează repertoriul ales și el în consecință pentru o astfel de temă, în acest cadru special amenajat.

macheta High Classic Rooms

De această dată, . – 5 va fi dedicat memoriei lui Cristian Daicoviciu. În 2023, se împlinesc 125 de ani de la nașterea lui Constantin Daicoviciu și 50 de ani de la moartea sa. Cu această ocazie, publicul va putea vizita o mini-expoziție de obiecte care au aparținut lui Constantin Daicoviciu, însoțită de o serie de proiecții cu fotografii reprezentând scene din viața sa personală și profesională, în timp ce ascultă muzica desăvârșită a Cvartetului Arcadia. După recital, expoziția va rămâne deschisă pentru vizitare în cadrul Nopții Muzeelor la MNIT.

Program recital:
Ottorino Respighi,
Franz Schubert, Cvartetul de coarde în re minor D 810, ș

Bilete pe eventbook.ro (în curând)
Preț bilet: 50 lei.

            13 mai, orele 19 – 00 (ultima intrare la 23.30): Noaptea Muzeelor 2023 la MNIT

            Sâmbătă seara, începând de la ora 19.00, petreceți noaptea la MNIT pentru că este Noaptea Muzeelor 2023. Pe lângă surprize și atmosferă animată, vă așteaptă 4 expoziții, una complet nouă, al cărei vernisaj se întâmplă doar cu o zi înainte. Expoziția dedicată lui Constantin Daicoviciu va fi disponibilă pentru vizitare doar în cadrul Nopții Muzeelor, dar după încheierea recitalului High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu, unde intrarea se face doar pe bază de invitație sau bilet.

 

 

Expoziții deschise (intrarea liberă de Noaptea Muzeelor):

Etajul 1:

Istoriile Clujului

ZMEA. Zei și Muritori din Egiptul Antic

In memoriam Constantin Daicoviciu (expoziția se poate vizita gratuit doar după recital)

Etajul 2:

Incursiuni dacice în spațiul virtual

Grecii de peste mări. Vase cu figure roșii din Etruria și Magna Grecia

            Vă așteptăm, ca de obicei, să facem istorie împreună.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*