Liceeni din toată România participă la prima ediție a concursului internațional de artă murală ”Murals of Youth”
Murals of Youth, primul concurs de artă murală pentru liceeni organizat în România, are loc în Piața Unirii din Cluj-Napoca, între 24 și 26 august 2023. Patru echipe și șase artiști individuali vor desena, folosind vopsea lavabilă, șablon, pensulă sau spray, timp de trei zile, pe panouri uriașe de 5 metri lățime și 2,5 metri înălțime.
Desenele vor fi analizate și punctate de un juriu format din Denisa Curte, directorul Liceului de Arte Vizuale ”Romulus Ladea” din Cluj-Napoca, Marius Bercea, artist, Vlad Sulea, designer grafic, artiștii murali KERO și OCU (KEROCU) și Sergiu Georgian Mazerschi, profesor de arte vizuale și organizator al evenimentului alături de Comunitatea 156, formată din elevi, foști elevi și profesori ai Liceului de Arte Vizuale ”Romulus Ladea” din Cluj-Napoca.
„La începutul anului, ne-am propus să organizăm un concurs de artă murală, dedicat elevilor de liceu și, cu ajutorul Primăriei și al partenerilor, ne aflăm astăzi la prima ediție a concursului de artă murală Murals of Youth, care se dorește a fi o competiție internațională, chiar dacă acum nu am avut participanți din alte țări, ci doar invitați. Însă la ediția viitoare, de care ne-am apucat deja și pentru care pregătim ceva și mai impresionant, cu siguranță vor fi mai mulți. M.Y. este o sărbătoare vibrantă a artei, creativității și comunității și e normal ca aceasta primă ediție să fie doar preview-ul a ceea ce, de anul viitor, va deveni un adevărat festival”, a declarat prof. Sergiu Georgian Mazerschi, organizator.
Activități și pentru public, susținere din partea comunității
Scopul Festivalului Murals of Youth este de a promova arta murală și de a oferi o oportunitate pentru elevii pasionați de artă să îşi dezvolte abilităţile şi creativitatea într-un mod educativ şi distractiv, dar și de a-i apropia pe cei curioși de acest fenomen de street art. Astfel, întregul concurs se desfășoară sub ochii clujenilor: tinerii artiști din Târgu-Jiu, Zalău, Cluj-Napoca, Deva, Bacău, Alba Iulia și Ploiești pot fi văzuți în acțiune, în Piața Unirii, după următorul program: joi (24 august) și vineri (25 august) între orele 10:00 și 19:00, iar sâmbătă (26 august) între orele 10:00 și 17:00. Sâmbătă, la ora 18:00, va avea loc festivitatea de premiere.
În paralel, mai multe activități vor fi organizate și pentru spectatori, care pot pleca acasă și cu suveniruri personalizate de la eveniment. Cei care doresc să-și lase amprenta în ”piața artelor stradale” (Piața Unirii), o pot face sub forma unei semnături, pe un panou uriaș. Spectatorii îi pot de asemenea urmări unii dintre cei mai cunoscuți artiști murali clujeni, precum KERO Zen, Robert și Anita – Sfidator, în timp ce desenează două mașini, două scutere, dar și alte panouri instalate în Piață. Tot acolo, partenerii de la Beard Brothers vor face demo-uri ale cursurilor ”Eu mi-am lucrat aici”, organizate de BBSchool. Cursurile sunt dedicate tuturor celor care vor să învețe cum să se descurce în situații zilnice, de la schimbat o priză, un robinet, până la tot ce înseamnă mici reparații în casă.
„Vă felicit pentru această inițiativă, pentru că aduceți arta publică la kilometrul zero al orașului, în Piața Unirii. Cred că este extrem de important să menționăm faptul că sunt foarte mulți elevi și tineri implicați în acest proiect și la fel de important este că, prin acest demers ei sunt încurajați și educați în spiritul artei publice de la o vârstă cât mai fragedă. Primăria Municipiului Cluj-Napoca a susținut mereu astfel de inițiative și arta în spațiul public a început să devină o normalitate încă de acum câțiva ani”, a declarat Georgiana Sima, reprezentantul Primăriei Cluj-Napoca.
„De apreciat e faptul că proiectele de genul acesta pornesc de la educație, adică educația tinerilor care au anumite, să zic, preferințe sau tendințe de a-și manifesta spiritul artistic în spațiul public cu graffiti, spray-uri. Și cred că este mai bine decât să le compromiți viitorul cu un dosar penal sau știu eu ce alte complicații, mai bine vii cu genul acesta de susțineri și inițiative prin care-i faci să înțeleagă că există o opțiune legală și mult mai avantajoasă, în sensul în care ai timp să-ți pui în pânză ideile și creativitatea, decât să îți pierzi nopțile pe stradă și să te alerge poliția”, a declarat KERO Zen, artist muralist și membru al juriului în acest concurs.
„Aș vrea să privesc spre viitor, în momentul în care trebuie să considerăm artiștii o necesitate în comunitate. Trăim într-o perioadă a industrializării, o perioadă în care noi generăm spații care de foarte multe ori sunt lipsite de identitate. Speranța noastră este să identificăm acele zone aflate ”în nevoie” de artiști – în toate formele în care ei se pot manifesta pentru a crea identitate în spațiul public sai în anumite spații semipublice, dacă vorbim de interioare, de școli, spitale. M-aș bucura ca aceste lucruri să devină o opțiune pentru foarte multe dintre proiectele care se generează acum. Aceasta este, de fapt, o colaborare de lungă durată în care să se poată regăsi toți cei care vor să opteze pentru arta murală sau lucrează în acest domeniu”, a declarat arh. Daniela Maier, președintele Ordinului Arhitecților din România, filiala Transilvania.
Despre Comunitatea 156
Un proiect inițiat de profesor dr. Sergiu Georgian Mazerschi, demarat ca și activitate extrașcolară în anul 2021, în cadrul Liceului de Arte Vizuale „Romulus Ladea” din Cluj Napoca, Comunitatea 156 este formată din elevi/foști elevi și profesori ai liceului. Scopul comunității este schimbarea felului în care este privit sistemul de învățământ din România, prin organizarea de activități extrașcolare, care nu se regăsesc în curriculă, cu scopul de a pregăti elevii pentru a deveni profesioniști, oameni care să aducă un plus de valoare societății. De asemenea, ei își propun să devină un model pentru liceele din România, indiferent de profilul acestora, astfel încât să asiste la organizarea unor astfel de comunități în cât mai multe școli.
Despre Sergiu Georgian Mazerschi
Sergiu Georgian Mazerschi a absolvit Liceul de Artă George Apostu din Bacău, iar în 2003 obține diploma de grafician la finalul celor cinci ani de studii în cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. În 2007, devine absolvent al cursurilor de Multimedia Design (2 ani) organizate de Academia Tehnică din Copenhaga. Începând cu 2009, predă la Liceul de Arte Plastice „George Apostu” din Bacău, după care se transferă la Liceul de Arte Plastice „Romulus Ladea” din Cluj Napoca, în 2017, odată cu începerea studiilor doctorale în cadrul U.A.D. Cluj Napoca. Începând cu 2014 își intensifică activitatea artistică, obține Premiul juriului la Anuala U.A.P. – filiala Bacău, participă la diferite expoziții de grup și expune, anual, lucrări în cadrul expozițiilor personale.
Artist plastic, Georgian nu se rezumă la arta de șevalet, exprimându-se pe suprafețe de diferite dimensiuni, folosind diferite tehnici. Semnătura lui artistică o reprezintă „stickerul”, ca și metaforă a interacțiunii dintre oameni, metaforă pe care o folosește în murale de mari dimensiuni, în arta de șevalet, diferite obiecte pe care le decorează. Pasiunea lui pentru stickere, combinată cu dorința de a crea lucruri noi, originale, l-au făcut să realizeze un portofoliu sub forma unei cărți de stickere.