• Str. Eroilor 378 Floresti, Jud Cluj
Open

Fugi in curtea scolii – final editia 5

Fugi in curtea scolii Afis

Peste 750 de copii și-au măsurat abilitățile sportive în cadrul  celei de-a cincea ediții a proiectului ”Fugi în curtea școlii”

 

Cea de-a cincea ediție a ”Fugi în curtea școlii”, eveniment realizat de Runners Club, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, a avut loc în perioada 21 mai – 2 octombrie 2022, în cinci școli și licee din Cluj-Napoca. Proiectul s-a desfășurat în două etape și a adus în curtea școlii peste 750 de copii, în cele cinci weekenduri ale proiectului.

Elevii de la Școala Gimnazială ”Nicolae Titulescu”, Liceul de Informatică ”Tiberiu Popoviciu”, Școala Gimnazială ”Liviu Rebreanu”, Școala Gimnazială ”Ion Agârbiceanu” și Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu”, dar și copiii care locuiesc în apropierea acestora s-au bucurat, la sfârșit de săptămână, de jocurile interactive.

carnet de joaca Fugi in curtea scolii

”Este important ca și cei mici să practice sporturile preferate într-un mediu familiar, plăcut și sigur. Prin proiectul ”Fugi în curtea școlii” ne dorim să le redăm copiilor bucuria de a face mișcare și de a se juca în aer liber, alături de prieteni și colegi de școală. Elevii vor putea practica sporturi individuale sau de echipă, precum atletism, baschet, handbal, fotbal, tenis, volei, dar și jocurile copilăriei: rațele și vânătorii, leapșa sau șotron”, spune Horațiu Morar, președinte fondator Runners Club.

În timpul vacanței de vară, întrecerile sportive s-au mutat în stradă, în municipiul Cluj-Napoca sau în localitățile adiacente. La sfârșitul lunii iunie, copiii au fost invitați în Parcul Poligon din Florești, pentru a participa la activitățile pregătite special pentru ”TIFF în familie. Apoi, între 12 și 14 august, sportul s-a mutat la Pata Rât, pentru primul festival dedicat comunităților marginalizate din Cluj-Napoca, Khetane.

”Copiii din toate categoriile sociale, din toate zonele orașului trebuie să aibă acces neîngrădit la sport. Prin sport sunt eliminate toate barierele ridicate, în mod nedrept, pentru anumite părți ale societății. La Pata Rât am văzut niște copii extrem de fericiți, foarte motivați să demonstreze că sunt buni. Pe noi ne-au impresionat”, a adăugat Horațiu Morar.

Cea de-a doua parte a proiectului a debutat imediat după începerea anului școlar, pe 24 septembrie, la Școala Gimnazială ”IOn Agârbiceanu”. În paralel cu activitățile din curtea școlii, proiectul a participat la manifestările sportive organizate, la Cluj-Napoca, în cadrul Săptămânii Europene a Mobilității și Săptămânii Europene a Sportului (23 – 30 septembrie).

Khetane (1)

Abilitățile sportive native ale copiilor, descoperite cu ajutorul unui program folosit în premieră în România în cadrul ”Fugi în curtea școlii”

 

Și în acest an, organizatorii proiectului ”Fugi în curtea școlii” au folosit programul Sport Analytik pentru a descoperi talentele sportive ale celor mici. Pornind de la o serie de probe sportive cărora le este asociată câte o abilitate fizică dominantă (flexibilitate, echilibru, explozie, forță sau agilitate) copiii pot să-și descopere abilitățile native. Rezultatele obținute sunt introduse în aplicația Sport Analytik, unde vor fi comparate cu cele ale altor 400.000 de copii de aceeași vârstă și sex. După finalizarea tuturor exercițiilor, fiecare copil va primi un raport, care se adresează în primul rând părinților, și care are rolul a-i îndruma pe aceștia în abordarea sporturilor potrivite lor.

”Talentele native ale copiilor pot ieși la suprafață datorită acestui tip de activități. Nu știm niciodată unde se ascunde următorul campion mondial până nu îl observăm la treabă. De aceea, la finalul fiecărei probe sportive din cadrul programului ”Fugi în curtea școlii”, copiii vor primi un raport prin care li se evaluează calitățile sportive. Cu toții știm să aruncăm la poartă, dar asta nu ne face handbaliști. Datorită Sport Analytic, un program folosit în premieră în România în cadrul proiectului nostru, putem descoperi un viitor sportiv de performanță”, a completat Horațiu Morar.

Liceul Onisifor Ghibu

Proiectul ”Fugi în curtea școlii” este realizat de Asociaţia Club Sportiv Runners Club, cu sprijinul Primăriei și Consiliul Local Cluj-Napoca.

 

 

Despre ”Fugi în curtea școlii”

 

Proiectul ”Fugi în curtea școlii” a demarat în anul 2018. De atunci, proiectul a ajuns în cartierele rezidențiale majore ale Municipiului Cluj-Napoca și a inclus cele mai importante unități de învățământ din respectivele zone. Porțile școlilor au fost deschise pentru toți copiii care au dorit sa se bucure de jocurile interactive. La activitățile organizate în fiecare școală au participat între 250 și 500 de elevi.

Acum, că

Saptamana mobilitatii Fugi in curtea scolii

 

Despre Runners Club

Asociația C.S. Runners Club a fost fondată la începutul anului 2010 de un grup de alergători din Cluj-Napoca sub forma unei organizații non-profit cu scopul de a promova alergarea ca sport de masă. Suntem cunoscuți pentru evenimentele care atrag și inspiră anual peste 10.000 de oameni (Halcyon Făget Winter Trail, Crosul Divelor, The Beard Run – Crosul Scărilor, Crosul Spiridușilor, Crosul de Noapte, Crosul Hoia, Făget Tour și Livada Trail Run), dar rămânem la fel de devotați și alergătorilor de mâine, oferind programe destinate tinerilor și copiilor din Cluj-Napoca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*