Festivalul International Transilvania Fashion 2024

Ediția 2024 a Festivalului Internațional de Modă Transilvania Fashion – Powered by Banca Transilvania va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 6-8 Septembrie 2024. Evenimentul este organizat de Asociația Culturală Pro Transilvania împreună cu Asociația ”Produs de Cluj”, în colaborare cu European Fashion Council și FashionTV, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca și al Consiliului Județean Cluj.

Parte a unui ciclu de evenimente dedicate prezentării, promovării și premierii creativității și excelenței în domeniu, Festivalul Internațional Transilvania Fashion (FITF) transformă Clujul, timp de trei zile, în capitala est-europeană a modei.

“Poate unul dintre cele mai importante aspecte legate de FITF este că, anul acesta, în premieră, am depășit granițele europene. Este prima ediție a festivalului când avem prezente colecții și de pe alte două continente: Asia și Africa.

FITF 2023

Într-o Cetate milenară cu profunde rădăcini culturale, suntem bucuroși să putem completa paleta de evenimente bogată în diversitate oferită publicului clujean – TIFF, Untold, Electric Castle, Toamna Muzicală Clujeană, Balul Operei, Opera Aperta, Jazz in the Park, Zilele Clujului, Zilele Culturale Maghiare, Sports Festival sau Transylvania Open – cu un festival internațional de modă, o creație clujeană cu o tradiție de peste trei decenii. Cu un palmares spectaculos, ediția 2024 a festivalului este o platformă de exprimare a creativității celor 112 designeri din 10 țări, selectați din numărul mare de cereri de participare și grupați în 16 prezentări în fiecare seară a evenimentului.

 

Avem deja și o noutate pentru ediția 2025, când festivalul se va desfășura pe durata a patru zile, de joi până duminică, tocmai pentru a da posibilitatea unui cât mai mare număr de designeri să participe la eveniment”, a  declarat dr. Matei Miko, Președinte și Producător al Festivalului Internațional Transilvania Fashion.

Locul de desfășurare al Festivalului Internațional Transilvania Fashion – Powered by Banca Transilvania este esplanada Centrului de Cultură Urbană din Parcul Central din Cluj-Napoca, ce va fi transformat, cu ajutorul unei logistici impresionante de catwalk, sunet, lumină și ecrane LED, într-un superb amfiteatru în aer liber, străjuit de impunătoarea clădire a Cazinoului și de istorica Fântână Arteziană amenajate în 1897 și inspirate de clădirile celebrului Palat Sanssouci de la Potsdam.

La această ediție a FITF participă 112 designeri, de la creatori consacrați, invitați speciali din țară și din străinătate, la studenți și absolvenți ai universităților de profil. Nu în ultimul rând, festivalul se bucură și în acest an de colaboratori valoroși din domeniile modeling-ului, make-up-ului, hairstyling-ului, al fotografiei de modă, precum și numeroși bloggeri și jurnaliști, care ne onorează prin prezența lor.

Alături de România, designeri din alte nouă țări își vor prezenta la Clu creațiile vestimentare: Italia, Germania, Regatul Țărilor de Jos, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, China și Egipt.

Lista designerilor români cuprinde atât nume cu rezonanță în lumea modei autohtone, cât și creatori talentați aflați la început de drum (în ordinea intrării pe cat-walk): Kati Szalai, Raluca Soare, Adrian Iliescu, Svetlana Cervinschi, Raul Matiș, Teodora Ciorna, Mihnea Covaci, Anca Manea (ziua 1), Cătălin Botezatu, Tudor Halațiu, Anca Zaharia, Kinga Varga, Alexa Crismăreanu, Inga Bragaru, Paul Palm, Daniel Radu, Alexandra Constantinescu, Ionuț Răzvan, Romanița Iovan (ziua 2), Irina Silaghi, Ioana Iosif, Alexandra Calafeteanu, Ioana Georgescu, Andreea Marinescu și Cristian Buză (ziua 3).

FITF 2023 Foto Carina Plescan (B)

Secțiunea internațională îi aduce la Cluj (în ordinea intrării pe cat-walk) pe Sanja Velickovic (Serbia), Vocational High School of Textile and Leather Product “Ivan Bogorov” (Plovdiv, Bulgaria), The Sino-UK Fashion and Design School of Zhejiang Fashion Institute of Technology (China), Carmichael Byfield (Olanda), Fabiana Ferri (Italia), Evelin Fink (Ungaria), Via Monte Napoleone (Italia), Oksana Schlee Keil (Germania), Alina Tocarciu (Republica Moldova), Ali Elnawawi (Egipt), Kuea (Italia), Monika Gruber (Germania).

Secțiunea dedicată universităților de artă aduce, pentru al patrulea an consecutiv, pe catwalk-ul FITF reprezentanți ai centrelor academice cu tradiție în arta vestimentară din România și Republica Moldova: Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Universitatea Națională de Arte București, Facultatea de Design din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” Arad și Universitatea Tehnică a Moldovei.

Direcția artistică a FITF a avut o misiune dificilă în acest an, evaluând peste 130 de colecții ale creatorilor dornici să facă parte din line-up-ul festivalului (cu 30% mai mulți decât în 2023). Comisia condusă de prof. univ. dr. Elena Basso Stănescu a ales, în urma unui proces riguros de selecție, 10 designeri care au, astfel, șansa de a-și prezenta colecțiile pe cat-walk-ul FITF.

Prima zi a festivalului, vineri, 6 septembrie, va fi deschisă de o impresionantă colecție de costume de zi și de sărbătoare din patrimoniul național românesc – colecția Sebastian Paic–Apan, și se va încheia cu o prezentare a designerului Anca Manea, ale cărei colecții, Catholica și Sous le ciel de Paris, au fost extrem de apreciate la ediția 2023 a FITF.

Cea de-a doua zi va fi deschisă de un designer care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Cătălin Botezatu, așa cum ne-a obișnuit, a pregătit un nou moment unic, un adevărat spectacol de lumină, culoare, muzică și stil.

“Cu bucuria de a fi din nou prezent la Festivalul Internațional Transilvania Fashion, de care mă leagă o lungă colaborare și prietenie, voi prezenta o colecție creată din două părți, în alb și negru. Prima parte, cea albă, este o colecție de omagiu adusă Greciei antice, în timp ce a doua parte este un omagiu adus lui Ludovic XV. Ambele sunt un concept tip show, tip couture, cu coafuri speciale, cu machiaje speciale, pus în scenă pe o coreografie, muzică și proiecție speciale”, a declarat Cătălin Botezatu.

Ziua de sâmbătă se va încheia cu un alt nume consacrat al modei românești, Romanița Iovan, și cu tradiționala Gală a Laureaților, în cadrul căreia vor fi decernate Premiile, Medaliile și Trofeele Galei, incluzând mult râvnitul Trofeu “Moda cum Laude“ și “Spiritus Mentor“.

Prezentând un mix unic de tradiție locală și creativitate internațională, programul celei de-a treia și ultima zi a FITF 2024 începe, duminică seara, cu o prezentare de costume tradiționale specifice ariei etnografice a județului Cluj și se va încheia cu colecția designerului german Monika Gruber.

Evenimentul este prezentat și în acest an de îndrăgita artistă Anca Țurcașiu.

FITF 2023 Foto Carina Plescan (C)

Echipa de organizare este formată din Dr. Matei Miko – Președinte și Producător General al Festivalului Transilvania Fashion, prof. univ. dr. Elena Basso Stănescu – Spiritus Mentor FTF, Anca Elena Bălan – Producător Asociat FTF, Președinte al Asociației Romanian Fashion Council și Președinte Executiv European Fashion Council, Mirela Presecan Tiberi – Producător Executiv FTF, Diana Loșonți – Producător Executiv FTF și Victoria Pop – Producător Asociat FTF.

Accesul la Festivalul Internațional Transilvania Fashion este liber, în limita locurilor disponibile.

În decursul anilor 1992 – 2024, cele 60 de ediții ale Festivalului Transilvania Fashion, 25 de ediții ale Galei UAD, 25 de ani de Balul Operei, 3 ediții ale Festivalului Internațional Transilvania Fashion, 22 de ani cu FashionTV, 15 ediții Bucharest Fashion Week, Miss România, Top Model România, Romanian Fashion Awards, FTV Tourism Awards, Gala Fotbalului Românesc, Miss Litoral, FTV Summer Festival, Elit Model Look, Miss Europe, 12 ani de Festivalul Callatis, Miss Diaspora, Cerbul de Aur, Spring Fashion Festival, precum și multe prezentări ale celor mai cunoscuți designeri și branduri au probat coerența proiectului și au făcut din Transilvania Fashion cel mai longeviv program de evenimente de modă din România.

 

Scopul a fost și rămâne crearea unui cadru select de promovare a designului textil și vestimentar, a creației și producției de accesorii, precum și a tehnicilor de prezentare clasice, dar și neconvenționale, pentru realizarea unor momente memorabile în industria de evenimente din domeniul lifestyle.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*