Festival for Architecture Schools of Tomorrow

Arhitecții animă spații și discuții pentru încă 2 zile la Cluj-Napoca cu ocazia FAST: Festival for Architecture Schools of Tomorrow

Din 30 octombrie și până duminică 3 noiembrie 2024, Cluj-Napoca este capitala arhitecților și a tuturor celor interesați de viitorul orașelor noastre, prin seria de evenimente din cadrul FAST: Festival for Architecture Schools of Tomorrow. Ediția a doua FAST deschide dezbaterea despre viitorul profesiei și al orașelor. Primul festival românesc dedicat viitorului arhitecturii, are loc la Cluj-Napoca, cu participarea unor nume de prim rang în arhitectura mondială și a peste 1000 de actuali și viitori membri ai comunității profesionale din țară și din regiune.  

 

Celebrii Peter Zumthor (Elveția), laureat al Premiului internațional Pritzker pentru arhitectură (2009), Níall McLaughlin (Irlanda), profesor și practician, laureat al prestigiosului Premiu Stirling al Royal Institute of British Architects (2022) pentru contribuția la evoluția arhitecturii și Johnny Leya (Traumnovelle, Belgia) sunt doar câteva motive pentru a fi prezenți la Cluj-Napoca, la serile TALKS de vineri, 1 noiembrie și sâmbătă, 2 noiembrie.

Poster M100

Sâmbătă 2 noiembrie.

Profesioniștii mediului construit și ai administrației locale se întâlnesc în cadrul unor evenimente conexe FAST extrem de importante organizate de Filiala Teritorială Transilvania a Ordinului Arhitecților din România:

11:30 (UTCN HUB) Conferința specială dedicată orașelor sustenabile (M100)

14:00 (UTCN HUB) dezbaterea dedicată Competițiilor de arhitectură, domeniu la care orașul Cluj Napoca este campion (organizator OAR Transilvania).

Evenimentul serii și al acestei ediții FAST este conferința de la Opera Națională a arhitectului Peter Zumthor.

18:00 (Opera Națională) În ultima seară a seriei TALKS va avea loc un dialog între renumitul arhitect Peter Zumthor, scriitoarea Liliana Ursu și arhitectul Kázmér Kovács. Această conversație va explora teme centrale pentru opera lui Zumthor, atingând impactul emoțional și senzorial al arhitecturii.

Născut în 1943 la Basel, Peter Zumthor lucrează împreună cu echipa sa într-un peisaj alpin din Haldenstein, Elveția, creând opere de referință precum Kunsthaus Bregenz și Therme Vals. Cu un respect profund pentru contextul natural și cultura locală, Zumthor explorează relația dintre spațiu și identitatea locului, reflectând perfect tematicile FAST, care promovează diversitatea culturală și specificitatea locală în arhitectură.

Liliana Ursu s-a născut la Sibiu și este poetă, eseistă și traducătoare. Absolventă a Universității București și membră a Uniunii Scriitorilor din România, a fost profesor asociat la universități din România, SUA și Franța, și a beneficiat de două burse Fulbright. A fost Poet in Residence la Stadler Center și Baltic Centre for Writers and Translators.

Arhitect prin formație, Kázmér Kovács este profesor la școala de peisagistică a Universității Sapientia din Târgu Mureș. Domeniul său este teoria generală a arhitecturii, cu accent pe teoria patrimoniului construit și pe teoria grădinilor și peisajului. Kovács este autorul a două cărți: Peisaj cu grădină și casă, Simetria, București, 2011, și Timpul monumentului istoric, Paideia, București, 2003. A mai publicat un număr de articole în diverse periodice din România și din străinătate, contribuții la volume cu colectiv de autori, precum și traduceri din scrierile lui Françoise Choay și Joseph Rykwert.

Poster ziua 3

Urmează încă 2 zile de conferințe-eveniment, expoziții, proiecții de film, activări, concerte, tururi de arhitectură și ateliere în care explorăm tematica ediției: d i v e r s e c i t y ,  diversitatea fenomenelor care afectează orașele prezentului și oportunitățile pentru viitor.

 

Programul complet, pe pagina FAST fast.oar.archi și în social media (Facebook, Instagram).

Primele două zile FAST au oferit participanților o diversitate de evenimente: de la conferințe susținute de absolvenți renumiți școlilor românești de arhitectură (Alumni X5 TALKS) sau personalități internaționale (Keynote TALKS la Operă) și conferințe științifice cu vorbitori din țară și străinătate (Casa cu mode), la tururi ghidate (inclusiv unul nocturn), film, concerte și activări, dar nu în ultimul rând deschiderea Pavilionului FAST X5, un proiect gândit și realizat integral prin colaborarea studenții facultăților de arhitectură la FAST (selecție foto aici) .

 

Despre FAST: Festival for Architecture Schools of Tomorrow

FAST este un festival dezvoltat de Ordinul Arhitecților din România, ca proiect prioritar finanțat din timbrul arhitecturii. Ediția 2024 este găzduită și co-organizată de Facultatea de Arhitectură și Urbanism, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*