Classic for Kids – Carnavalul animalelor

Muzica e pe intelesul copiilor la Classic for Kids – Carnavalul animalelor

 

Calatoria in universul magic al animalelor, pe notele compozitorului francez Camille Saint – Saëns, continua. Classic for Kids – Carnavalul animalelor, spectacol imaginat de Bogdan Vaida (pianist) si Anamaria Meza (compozitoare) ajunge in luna mai in urmatoarele spatii din Cluj si Maramures:

Scoala Gimnaziala nr.2 | Sighetu Marmatiei, 10 mai, ora 11:00

Scoala Gimnaziala „Florea Muresanu” | Suciu de Sus, 11 mai, ora 12:00

Sub Stejar | Targu Lapus, 12 mai, ora 14:00

Biserica Ortodoxa din Vechea | comuna Chinteni, 19 mai, ora 17:00

Caminul Cultural Vad | Vad, 15 mai, ora 12:00

Scoala Gimnaziala „Ioan Bujor” | Petrestii de Jos, 24 mai, ora 9:30

QUB Space | Cluj-Napoca, 25 mai, ora 12:00

Evenimentele de la asociatia „Sub Stejar”, Biserica Ortodoxa din Vechea si QUB Space sunt destinate publicului larg, iar accesul este gratuit, in baza unei rezervari pe  www.kids.classicunlimited.ro.

Copiii de la 7 la 12 ani vor porni intr-o aventura muzicala plina de verva, ludica si didactica si isi vor petrece timpul cu voiosie si folos printre instrumente. Gandit in 3 parti, Classic for Kids – Carnavalul animalelor prezinta: un miniconcert de pian cu povesti din lumea animalelor, un atelier interactiv de ritm si improvizatie si un exploratoriu de instrumente muzicale, care le permite celor mici sa descopere in mod ingenios gustul muzicii.

Classic for Kids Cluj

Miniconcertul si povestile care-l insotesc au ca scop atat stimularea curiozitatii copiilor fata de muzica clasica, facand-o accesibila si placuta in acelasi timp, cat si dezvoltarea imaginatiei. Piese muzicale adaptate nivelului lor de intelegere ii vor invata ce inseamna sa fii spectator la un concert, cum se asculta constient o lucrare muzicala si cum pot fi urmarite momentele acesteia.

Atelierul muzical isi propune familiarizarea copiilor cu ritmul prin folosirea tehnicilor de body percussion si a unor instrumente simple de percutie. Body percussion inseamna folosirea propriului corp ca instrument de percutie, antrenand atentia pe toate planurile: constientizare, concentrare, memorare si coordonare, pentru executarea unor scheme ritmice insotite de fragmente muzicale, adaptate nivelului de competenta al fiecarui grup de copii.

Exploratoriul de instrumente muzicale ii invita pe copii sa descopere specificul acestora prin intelegerea utilitatii lor si a felului in care se produc sunetele. Pentru curiosi si inventivi, organizatorii au pregatit idei si materiale pentru crearea de instrumente muzicale.

Bogdan Vaida aduce muzica clasica mai aproape de oameni prin turneul Classic Unlimited. El a absolvit Academia de Muzica din Cluj, apoi si-a continuat studiile in Germania, la Hochschule für Musik Freiburg. A cantat si a trait mult timp la Freiburg, unde, in 2015 a demarat proiectul Klassik Mittendrin. De atunci si pana in present, Bogdan Vaida a sustinut, in cadrul turneelor Klassik Mittendrin si Classic Unlimited, peste 100 de concerte in cele mai neasteptate locuri din Romania, Germania si Elvetia.

Anamaria Meza, compozitoarea care a scris piesa „Vanatoarea” si a pregatit atelierul de muzica pentru proiectul Classic for Kids, a colaborat de-a lungul timpului cu muzicieni si proiecte de exceptie: compozitoarea Violeta Dinescu (Oldenburg), mezzosoprana Christina Ascher si Janus Ensemble (Karlsruhe), pianista Claudia Bigos (Braunschweig), formatia Trio Contraste (Cluj-Napoca), „Young famous orchestra” (Cluj-Napoca), si, bineinteles, cu Bogdan Vaida in cadrul proiectului Classic Unlimited si Classic for Kids.

Despre Classic Unlimited

Asociatia Classic Unlimited vizeaza promovarea muzicii clasice prin prezentarea unui mod diferit de a vedea, auzi, canta si trai muzica. Astfel, in cadrul proiectelor Classic Unlimited, publicul este invitat sa descopere povestile din spatele muzicii si lucrurile care i-au inspirat pe compozitori sa isi scrie capodoperele. Classic Unlimited este inspirat de turneul Klassik Mittendrin, care a debutat in 2015 intr-un atelier de motociclete din Germania, cand pianistul Bogdan Vaida a avut ideea de a scoate muzica clasica din salile de concert, din dorinta de a o face mai accesibila publicului larg. Doi ani mai tarziu, proiectul ajunge in Romania. Din 2015 au fost produse 10 spectacole muzicale, si peste 100 de concerte in cele mai neasteptate locuri din Romania, Germania si Elvetia pentru un public de peste 12.000 de spectatori.

In 2023 programul de educatie muzicala Classic for Kids a ajuns la 1000 de copii din 8 comunitati din mediul rural si urban mic si la peste 35000 de copii, parinti si bunici prin intermediul canalului de YouTube. Gasiti aici aftermovie-ul Classic for Kids 2023.

Evenimentele din acest an fac parte din proiectul „Classic for Kids – Carnavalul animalelor”, proiect cultural cofinantat de Administratia Fondului Cultural National.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*