Peste o mie de tone de alimente au fost donate în 2023 în județele Cluj, Alba, Sibiu și Bistrița-Năsăud. Cum a fost salvată de la risipă hrana și cine a beneficiat de ea
Mai mult de 1.100 de tone de produse alimentare au fost donate pe parcursul anului trecut în județele deservite de Banca pentru Alimente Cluj. Bancii pentru Alimente Cluj
În total, e vorba despre peste 2 milioane de porții de mâncare care au fost salvate de la risipă și au ajuns la 21.000 de persoane din județele Alba, Cluj, Sibiu și Bistrița-Năsăud. E vorba despre persoane în nevoie care se află în evidența a 119 organizații neguvernamentale.
Hrana donată provine de la 33 de la producători și distribuitori de produse, supermarketuri și lanțuri de magazine care colaborează cu Banca pentru Alimente Cluj.
59 de voluntari s-au implicat anul trecut în campaniile inițiate de Banca pentru Alimente, iar orele lucrate pentru ca alimentele să ajungă la cei în nevoie depășesc 11.000 doar pentru anul trecut.
„2023 a fost anul în care am văzut că munca noastră e recunoscută în exterior. Am început să primim mesaje tot mai multe de la companii care vor să doneze surplus. În plus, solicitări tot mai multe au venit și de la asociații care au nevoie de alimente. Am câștigat premii și au fost deschise uși, dar am și muncit mult ca să ajungem aici.
Echipa a fost mereu într-un proces de învățare și ne-am perfecționat în relația noastră cu partenerii și în organizarea de evenimente. Am avut primul nostru concert caritabil, am organizat ateliere de educație în școli și am pus la cale un eveniment în care ne-am invitat partenerii să gătească din alimente salvate de la risipă”, afirmă vicepreședintele executiv al Băncii pentru Alimente Cluj, Andreea Bobiș.
Activitatea Băncii pentru Alimente Cluj în 2023 în cifre Bancii pentru Alimente Cluj
- 1.116.921,05 kilograme, adică 1.116,9 tone de alimente au fost donate în județele deservite de Banca pentru Alimente Cluj: Alba, Bistrița-Năsăud, Cluj, Sibiu
- 2.233.842 porții de mâncare au fost salvate de la risipă
- 9.798.611,24 lei RON, adică echivalentul a 1.968.692,61 euro este valoarea comercială totală a cantității de alimente salvate de la risipă pe 2023
- 21.216 beneficiari
- 119 ONG-uri care au preluat recurent alimente și le-au transmis spre beneficiari
- 59 voluntari implicați în activitățile Băncii pentru Alimente Cluj
- 11.632 ore lucrate
- 33 de companii donatoare de alimente, dintre care 3 s-au alăturat în 2023
- 111.260 km au parcurs cele 2 dubițe ale Băncii pentru Alimente Cluj
- 130 SMS-uri trimise în perioada octombrie-decembrie de către persoane care au dorit să doneze 2 euro/lună.
2023 a fost un an plin și din punctul de vedere al activităților organizate de Banca pentru Alimente Cluj:
- au avut loc ateliere de educație pentru combaterea risipei alimentare în universități și școli, în cadrul Săptămânii Verzi
- a avut loc un concert caritabil la Salina Turda cu Paula Hriscu și Ad Libitum Voices
- Gala Recunoștinței a premiat asociațiile partenere ce împart alimente beneficiarilor finali
- eveniment cu partenerii în care s-a organizat un concurs de gătit din alimente salvate de la risipă, cu ocazia zilei internaționale de conștientizare a risipei alimentare
- colecte de alimente în marile magazine înainte de sărbători
- a început campania de donații prin SMS.
Legat de planurile pentru viitor, Andreea Bobiș afirmă că își dorește stabilitate și diversitate: „În 2024 vrem stabilitate. Și vrem să mai aducem diversitate în ceea ce privește marfa pe care o primim de la companiile donatoare și care îi ajută pe oamenii aflați în nevoie. Vrem să ne întărim poziția, să consolidăm echipa și relațiile cu ONG-urile partenere”, spune ea.
Donează prin SMS la 8845 cu textul HRANA Bancii pentru Alimente Cluj
În continuare, oricine dorește să se implice poate face o donație lunară de 2 euro pe lună, prin trimiterea unui sms cu textul HRANA la numărul 8845. Astfel, fiecare donator ajută la salvarea de la risipă a unei cantități de aproximativ 9 kilograme de mâncare/lună, hrană care ajunge la ONG-uri care deservesc oameni în nevoie din județele Cluj, Alba, Sibiu și Bistrița-Năsăud.
Federația Băncilor pentru Alimente din România cuprinde nouă Bănci Regionale pentru Alimente în București, Cluj, Roman, Oradea, Brașov, Timișoara, Constanța, Craiova, Galați.
Aceasta este o mare rețea națională de solidaritate la dispoziția societății, organizațiilor caritabile și a celor mai vulnerabili dintre noi, o punte între existența surplusului de alimente și cei care au mai multă nevoie de hrană.
Detalii găsiți pe https://cluj.bancapentrualimente.ro/.