• Str. Eroilor 378 Floresti, Jud Cluj
Open

Cele mai vizionate filme de la TIFF.22

Cele mai vizionate filme de la TIFF.22

Cele mai vizionate filme de la TIFF.22 – festivalul a adunat peste 120.000 de participanți –

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie). Din cele 350 de proiecții și evenimente propuse de organizatori, peste 100 au fost sold out. Cu o creștere de 8% față de anul trecut, TIFF.22 a înregistrat 110.000 de bilete vândute. Activitățile cu intrare gratuită din Florești, dedicate copiilor și părinților, masterclass-urile ținute de invitații speciali ai festivalului – Geoffrey Rush, Oliver Stone, Timothy Spall și Michel Franco – întâlnirile zilnice cu actori și regizori din TIFF Lounge, dar și expozițiile de la Muzeul de Artă, contribuie la bilanțul final: 125.000 de participanți.

În top 5 al celor mai vizionate producții din festival, filmului Asteroid City i se alătură Confort Nordic (r. Hafsteinn Gunnar Sigurosson), Casablanca (r. Michael Curtiz), Libertate (r. Tudor Giurgiu) și Încă două lozuri (r. Paul Negoescu). De mare succes s-a bucurat și TIFF Picnic, care a avut loc la Muzeul Etnografic „Romulus Vuia”. Printre evenimentele sold-out se numără cine-concertul S-a furat o bombă (r. Ion Popescu-Gopo), filmul moldovenesc Carbon (r. Ion Borș), care a câștigat și Premiul Publicului, filmele spaniole Viza de intrare (Upon Entry, r. Alejandro Rojas, Juan Sebastián Vasquez) și Povești indiscrete (Stories Not To Be Told, r. Cesc Gay) sau filmele românești MMXX (r. Cristi Puiu) și Vulturii din Țaga ( r. Adina Popescu, Iulian Ghervase). Dintre concertele ediției, pionierii muzicii electronice Tangerin Dream au adunat cei mai mulți spectatori.

Proiecția filmului Strălucire (Shine, r. Scott Hicks), la care a participat și actorul Geoffrey Rush, a fost îndelung aplaudată de o sală plină de spectatori:

A fost o săptămână extraordinară pentru mine. Oamenii din festival au fost generoși, din toate punctele de vedere. Sunt foarte recunoscător pentru proiecția filmului Strălucire, nu am mai avut parte de o astfel de primire de foarte mult timp. Legătura mea cu România a început atunci când am decis să traduc Regele Moare, piesa dramaturgului Eugen Ionesco, în care am jucat și care mi-a adus multe premii. Iar acum, faptul că sunt aici, în țara natală a lui Ionescu, e o încununare a acestei relații. Publicul și toți românii pe care i-am întâlnit, încă din avionul care m-a adus la Cluj, au fost calzi și primitori. Două fete au crezut chiar că sunt Regele Angliei. Cine sunt eu să le contrazic?” a spus Geoffrey Rush pe scena Galei.

Organizatorii au anunțat și datele celei de-a 23-a ediții TIFF, care va avea loc între 14 – 23 iunie 2024 la Cluj-Napoca. Până atunci, filmele TIFF vor putea urmărite în alte festivaluri din țară: la Sunscreen Film & Arts Festival în Constanța (17 – 20 august), la TIFF Sibiu (7 – 10 septembrie) și TIFF Oradea (29 septembrie – 1 octombrie).

filme de la TIFF.22

Imagini, filmări și interviuri de la TIFF.22 se pot urmări pe pagina de YouTube a festivalului sau pe canalele de social media.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*