• Str. Eroilor 378 Floresti, Jud Cluj
Open

Caravana cu (H)EROI

Caravana cu (H)EROI

Un proiect de aproape 1.000.000 de euro, o echipă de medici și asistenți medicali din România și din Islanda, o țară în care peste 50% din populație poate fi clasificată ca fiind defavorizată și doi ani de caravane în 16 județe, toate pentru prevenția bolilor hepatice. Acesta este ”HE-RO-I: State-of-the-art colaborativ ROmânia-Islanda în managementul HEpatopatiilor cronice și a complicațiilor acestora, ciroza hepatică și cancerului hepatic, destinat grupurilor vulnerabile din România, inclusiv Romi”, un proiect implementat prin Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie ”Octavian Fodor” din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Filiala Cluj a Caravanei cu Medici și cu spitalul Landspitali din Reykjavik. Următoarea caravană e sâmbătă, 9 decembrie.

Studiile arată că aproape 30 de milioane de europeni trăiesc cu o boală hepatică cronică. În fiecare an, circa 300 000 dintre ei mor din cauza acestor afecțiuni. Două treimi dintre aceste boli ar putea fi prevenite doar prin schimbarea stilului de viață, iar cel puțin o treime prin prevenirea și tratamentul infecțiilor hepatitice.

În România, conform datelor INS, peste 50% din populație poate fi clasificată ca fiind defavorizată (ca nivel socio-economic sau de educație), ceea ce se asociază cu un grad scăzut de accesare a serviciilor medicale. Proiectul HE-RO-I își propune o abordare sustenabilă și integrată a bolilor hepatice cronice în România, pornind de la prevenție și creșterea accesului la servicii medicale moderne și continue. E un proiect-pilot implementat în 16 județe din nord-vestul și centrul României (Arad, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Bistrița Năsăud, Mureș, Sibiu, Brașov, Harghita, Covasna, Neamț, Suceava), pe parcursul unei perioade de doi ani. Publicul țintă sunt comunitățile rurale vulnerabile prin accesul dificil la servicii medicale, prin nivel socio-economic sau de educație scăzut, sau marginalizare pe baza etniei.

Astfel, echipa proiectului se deplasează cu o caravană mobilă dotată cu aparatură imagistică și echipamente necesare screeningului și diagnosticării bolilor hepatice cronice (hepatite cronice, steatoză hepatică, ciroză hepatică și cancer hepatic) și oferă consultații și recomandări medicale sau facilitează, acolo unde este cazul, tratamentul și urmărirea pacienților într-un centru specializat.

Fiecare persoană a beneficiat de analize de sânge și de câte un consult de medicină internă oferit de Caravana cu Medici, urmate de consultul gastroenterologic de specialitate, în cadrul căruia s-a realizat ecografie hepatică, elastografie (măsurarea rigidității hepatice) și pacienții au fost introduși în registrul electronic al proiectului, pentru urmărirea cazurilor în care s-au depistat hepatopatii cronice. De asemenea, în timpul de așteptare, membrii echipei de proiect și voluntarii au discutat cu localnicii despre prevenția bolilor hepatice cronice prin măsuri ce țin de alimentație, reducerea consumului de alcool și evitarea infectării cu virusurile hepatitice.

proiect_heroi_caravane1

Următoarea caravană va avea loc sâmbătă, 9 decembrie, în Teliu, jud. Brașov, când vor participa și partenerii din Islanda, de la spitalul Landspitali din Reykjavik.

Cred că există o nevoie reală de îngrijiri medicale. Noi sigur că ne axăm pe specificul nostru, bolile de ficat și componenta asta de sănătate publică legată de bolile de ficat, de impactul modificărilor stilului de viață asupra a ceea ce înseamnă incidența bolilor de ficat avansate. Oamenii mi se pare că sunt foarte doritori de a beneficia de atenție și grijă, mai ales că populația din satele în care mergem e o populație îmbătrânită. Pe lângă beneficiul imediat legat de diagnosticul unei boli sau al complicațiilor unei boli e și senzația asta că îi caută cineva, mai vorbesc cu cineva. Oamenii ăștia sunt extrem de părăsiți de familii care lucrează în străinătate, de exemplu, ei sunt unii cu alții, își cunosc poveștile, dar e important pentru ei să și le spună și altora, și cred că e și componenta asta care e importantă. Consultul vine cu recomandări legate de stilul de viață, de consumul de alcool, sigur că la o populație îmbătrânită nu le vorbesc foarte mult de modurile de prevenție a bolilor transmise sexual, dar ieri, de exemplu dintre cei 80 de pacienți investigați, cred că 78 au avut dislipidemie. Aproape toată lumea mănâncă prost în România, aproape toți pacienții au hiperlipidemie – fie că e vorba de colesterol, fie că e vorba de trigliceride, peste 90 la sută dintre pacienți au asta. Și atunci impactul legat de modificarea inclusiv a riscului cardiovascular, pe lângă riscul de a face ciroză dismetabolică, partea de educație și conștientizare cred că e la fel de importantă. (Dr. Horia Ștefănescu, manager proiect)

Testimonial Andreea Fodor, medic rezident gastroenterolog, participant la caravane:

Proiectul HE-RO-I e prima șansă pe care mi-am dat-o să practic medicină în afara decorului cu care eram obișnuită și asta a fost o provocare de la bun început: să învăț să pot să fiu eficientă și de ajutor în afara zonei mele de maxim confort. Am simțit că, prin ceea ce eu am învățat de la alții să fac, în special prin ecografia abdominală pe care o fac, coroborată cu discuția cu pacientul și cu rezultatele analizelor de laborator, pot să fiu omul care să îl ajute acolo, acasă la el, pe pacient, încât el să se simtă confortabil și asta îmi dă o senzație de bine, o senzație că am făcut ceva bine. Pe oameni îi simt nerăbdători, curioși și în final foarte, foarte recunoscători. Sunt foarte deschiși, pentru că simplitatea lor le oferă și o deschidere față de doctor, își spun acolo efectiv toate problemele, nu doar pe cele medicale – că mâine ei întorc fânul, că poimâine ei nu pot să ajungă la Cluj din alte probleme – și creează așa un sentiment de familiaritate.

Mi-am dat seama că prin efortul nostru, și având la dispoziție toate echipamentele astea și analizele pe care putem să le facem în cadrul institutului (n.r. Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Cluj), putem să fim profesioniști departe de spital. Și e foarte fain că am reușit să coagulăm în jurul nostru medici specialiști tineri, împreună cu rezidenți, cu care facem o echipă pe care o simt dinamică, o simt entuziastă și deși la finalul unei caravane mă simt zdrobită de oboseală, e sentimentul că ai putut să faci o diferență în viața unor oameni care au un acces mult mai dificil la lucruri pe care noi le luăm de bune. 

 

 

proiect_heroi_caravane5

 

 

Informații despre proiect:

Titlul Proiectului: HE-RO-I State-of-the-art colaborativ ROmânia-Islanda în managementul HEpatopatiilor cronice și a complicațiilor acestora, ciroza hepatică și cancerului hepatic, destinat grupurilor vulnerabile din România, inclusiv Romi

Program: ”Provocări în sănătatea publică la nivel european EEA Grants 2014-2021

Promotor de Proiect: Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor Cluj -Napoca.

Contact: Horia Ștefănescu, horia.stefanescu@irgh.ro, manager proiect

Partener donor de proiect: Landspítali, Reykjavik, Iceland.

Alți partener(i) de proiect(s): Asociația Caravana cu Medici, filiala

Bugetul total al proiectului: 998582.54 €
Durata proiectului: 24 luni

Echipa proiectului HE-RO-I:

4 medici specialiști/primari gastroenterologi,

5 medici rezidenți gastroenterologi,

1 responsabil activități,

3 medici gastroenterologi/anatomo-patologi specialiști în biobanking și stocare de probe biologice (pentru partea de registru și analize ulterioare),

1 manager, 1 asistent manager

3 cercetători în sănătate publică

și voluntari medici de alte specialități (eg oncologie, sănătate publică)

Poți urmări activitatea proiectului HE-RO-I pe rețelele sociale (www.facebook.com/proiectheroi, www.instagram.com/proiectheroi/) și poți citi pe site-ul proiect-heroi.ro informațiile pe care fiecare dintre noi ar trebui să le știe despre bolile cronice ale ficatului și prevenția lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*