• Str. Eroilor 378 Floresti, Jud Cluj
Open

Campanie de colectare a dopurilor de vin

FOTO instalatie dopuri pluta

Campanie de colectare a dopurilor de vin, la Cluj. Dopurile vor fi reciclate și transformate în obiecte de decor, la Central Park Wine Festival

Clujenii sunt invitați săptămâna aceasta să doneze cât mai multe dopuri de vin, șampanie și prosecco. Asociația Art Mirror din Cluj dă start unei campanii de reciclare a dopurilor de vin, în perioada 24-27 august, în cadrul Central Park Wine Festival, în Parcul Central din Cluj-Napoca.

FOTO Art Mirror dopuri 2 Campanie de colectare a dopurilor de vin

„Dopul de plută este un material considerat deșeu, însă devine o resursă valoroasă dacă e colectat și reintrodus în circuit. În industria viticolă se folosesc cantități industriale care nu pot fi recuperate în totalitate și ajung la groapa de gunoi. Pentru a educa publicul și consumatorii de vin despre importanța valorificării acestui material, vom organiza campania de colectare, atelierul creativ, dar și o expoziție artistică dedicată sustenabilității și dopului de plută”, spune președintele Asociației Art Mirror, Cristina Cantemir.

Ea subliniază că procesul de producție a dopului de plută este unul foarte complex datorită extragerii materiei prime.

„Pluta se poate obține din scoarța unui anumit timp de stejar care crește în Portugalia. Stejarul de plută poate fi decojit de scoarță fără a distruge copacul și o nouă scoarță se regenerează și crește. Astfel, fiecare copac devine o sursă regenerabilă de materie primă. Scoarța este recoltata periodic; prima recoltare se face după 20-25 de ani de la plantare. După fiecare decojire, scoarța se regenerează și poate fi din nou recoltată după 9-10 ani, până când stejarul ajunge la 200-250 de ani”, afirmă Cristina Cantemir.

FOTO Art Mirror dopuri pluta Campanie de colectare a dopurilor de vin

La Cluj, Asociația Art Mirror va amplasa un stand la Central Park Wine Festival, unde oricine poate aduce dopurile pe care dorește să le recicleze. Persoanele care donează cele mai multe dopuri pot câștiga premiile puse la dispoziție: o sticlă de vin, un set de pahare de vin, un ceas realizat din dopuri de plută, precum și alte surprize.

În plus, tot în Parcul Central vor avea loc două ateliere:

  • un atelier de desen axat pe portrete, atelier realizat de artistul Flaviu Moldovan, fondatorul Plankton Gallery, sâmbătă, 26 august;

  • un atelier creativ gratuit cu dopuri de plută, unde participanții vor afla cum pot refolosi pe viitor dopurile de plută astfel încât să confecționeze din ele diverse obiecte de decor, duminică, 27 august.

Înscrierea la ateliere se face online, prin formularul disponibil pe https://forms.gle/XLtyMCkBmDtnyYTa7.

Campania de colectare a dopurilor de vin are loc pe tot parcursul evenimentului Central Park Wine Festival, în 24-27 august, între orele 14:00-22:00. În plus, participanții vor putea afla, în cadrul unei expoziții realizate de Art Mirror, cum se realizează dopurile de plută, cum se reciclează și de ce e importantă colectarea lor.

FOTO dopuri pluta lucrare

Asociația Art Mirror colectează și refolosește dopurile de vin încă din anul 2017, fie prin confecționarea unor obiecte de design interior și exterior, fie prin reciclarea lor și transformarea dopurilor în ambalaje. În plus, membrii asociației organizează expoziții, ateliere și confecționează obiecte de decor și din alte materiale pe care le reciclează: hârtie, sticlă, plastic, textile.

Detalii despre campania de reciclare a dopurilor de plută și despre atelierele organziate găsiți aici: https://www.facebook.com/events/1014026516443417.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*