BATRA 2023 – 9 bienale și anuale de arhitectură din toată țara se reunesc în Piața Unirii
BATRA 2023 – Gala Bienalelor și Anualelor de Arhitectură, eveniment ajuns la a treia ediție și organizat de Ordinul Arhitecților din România, filiala Transilvania, în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, va avea loc în cadrul Bienalei de Arhitectură Transilvania 2023. Evenimentul, de o anvergură deosebită, reunește lucrările a 9 anuale și bienale de arhitectură organizate în România, în perioada 2022-2023:
- Bienala Națională de Arhitectură 2023
- Anuala de Arhitectură București 2022
- Regionala de Arhitectură Moldova – RAM 2022
- Anuala de Arhitectură OM 2022
- Bienala Timișoreană de Arhitectură BETA 2022
- Bienala de Arhitectură [arhitectura.6] 2022
- Anuala de Arhitectură Nord Vest 2023
- Bienala Dobrogeană de Arhitectură ba_da 20_21
- Anuală de arhitectură “Casa mica – Casa Cuib” 2023
Vernisajul expoziției Galei va avea loc în Piața Unirii din Cluj-Napoca, vineri, 20 octombrie, la ora 17.00, în paralel cu vernisajul expoziției Bienalei de Arhitectură Transilvania 2023. Expoziția rămâne acolo până în 20 noiembrie.
”Noi. Arhitecții”, expoziția poveste de celebrare a meseriei de arhitect
Tot în cadrul Galei Bienalelor și Anualelor de arhitectură, are loc și expoziția ”Noi. Arhitecții”, o manifestare vizuală care își propune să explice, nu doar să informeze, să apropie, nu doar să familiarizeze, publicul larg cu ceea ce înseamnă meseria de arhitect și să îi dezvăluie mici secrete. Expoziția ”Noi. Arhitecții” poate fi vizitată și analizată în detaliu, începând de astăzi, 16 octombrie, până la finalul lunii, în cadrul instalației 10×10 a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, de pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca (spațiul expozițional cunoscut sub numele de ”Tunel”).
(imp)ACTul evenimentelor de tip bienală în comunitate
Și ziua de 27 octombrie este dedicată Galei Bienalelor și Anualelor de Arhitectură și va fi marcată prin mai multe evenimente și dezbateri cu subiecte de interes atât pentru arhitecți, cât și pentru publicul larg. De la ora 11.00, la Oberjin (Da Pino, Str Universității nr 8), va avea loc o masa rotundă cu invitați ai Ordinelor Arhitecților din toată țara, dar și reprezentanți ai autorităților locale, precedată de o conferință de presă, având ca temă ”Impactul evenimentelor de tip bienală și anuală de arhitectură în calitatea mediul construit și în relația cu administrațiile locale”.
Lansări și prezentări de carte de arhitectură
În continuarea acestei prime dezbateri, vor avea loc două evenimente de carte.
Primul dintre ele, care are loc tot la Oberjin (DaPino), de la ora 13:00, este lansarea cărții ”Urbanism și urbaniști din Cluj”, scrise de dr. arh. Vasile Mitrea și prof. univ. dr. ing. Lazăr Marian.
Vasile Mitrea este arhitectul care va rămâne pentru totdeauna în istoria Clujului: a proiectat cartierele Gheorgheni și Grigorescu și a făcut parte din echipa lui Augustin Presecan, cel care a realizat schița vizionară de sistematizare a orașului din 1967. Vasile Mitrea a fost primul arhitect recompensat cu Opera Omnia în cadrul evenimentelor desfășurate de Ordinul Arhitecților din România, filiala Transilvania, în 2011, în cadrul Premiilor OAR Transilvania, iar anul acesta, în cadrul Bienalei Naționale de Arhitectură. Lazăr Marian este fostul arhitect șef al Clujului din perioada 1965-1972, de profesie inginer, însă cu o viziune urbanistică remarcabilă. Cei doi specialiști și-au unit forțele și cunoștințele, și au pus pe hârtie cele mai importante idei, iar rezultatul este volumul ”Urbanism și urbaniști din Cluj”, o excelentă analiză a evoluției orașului din ultimele decenii.
De la ora 16:30, la mushuROI (în Piața 1 Mai nr. 7), unul din membri Juriului BATRA 2023, Marcel Smets va discuta recenta sa carte, ”Foundations of Urban Design”, în compania mai multor personalități din domeniu. Cartea este structurată în douăzeci și nouă de eseuri, fiecare dedicat unei perechi de concepte urbanistice, care iau în calcul atât aspecte istorice, cât și interpretative ale proiectării contemporane. Una dintre temele majore abordate va fi în ce măsură, în România, siturile existente se refuncționalizează, în contextul în care în Europa majoritatea clădirilor pe care se construiește sunt cele existente.
Discuția aceasta va deschide calea celei de-a doua dezbateri, de impACT, a zilei, cu tema ”Rețeaua verde-albastră metropolitană”, care va avea loc de la ora 18.00, tot în același spațiu neconvențional, mushuROI. Specialiștii implicați în realizarea și implementarea proiectului vor prezenta stadiul studiului de fezabilitate privind amenajarea coridorului de mobilitate urbană durabilă (pietonal și velo) de-a lungul Someșului Mic, în urma căruia ar urma să fie construită o pistă de 75 de kilometri pe malul Someșului de la Gilău, prin Florești, Cluj-Napoca și până în Apahida. La discuție vor participa, pe lângă publicul larg, reprezentanți ai primăriilor și arhitecți șefi din zonele vizate de proiect, dar și reprezentanți ai filialelor Ordinului Arhitecților din toata România (veniți la Gala Bienalelor), arhitecți, societate civilă și public larg.
BATRA 2023 începe în 20 octombrie
În 20 octombrie, Bienala de Arhitectură Transilvania debutează, așa cum și-a obișnuit publicul, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, cu vernisajul Expoziției BATRA 2023, care cuprinde toate lucrările înscrise, în această ediție de concurs, la cele 11 secțiuni principale. În același cadru, va fi vernisată și expoziția Concursului de Diplome BATRA 2023. În paralel, în aceeași zi, va avea loc vernisajul expoziției principale și în celelalte patru municipii reședință de județ ale Filialelor partenere: la Oradea, în Piața Unirii, la Baia Mare, în Piața Libertății, la Alba Iulia, în Piața Cetății, iar la Satu Mare, pe strada Corneliu Coposu, în zona Someșul.
Înainte de lansarea oficială, însă, joi, 19 octombrie, în ajunul BATRA, două vernisaje vor avea loc la mushuROI (Piața 1 mai, nr. 7): vernisajul expoziției Râul Someș și vernisajul expoziției SHiLA / Sacred Spaces.
Proiectul Râul Someș este un exemplu contemporan de regenerare și renaturalizare a râului, care își propune să interconecteze diversele comunitățile care locuiesc în orașul Cluj-Napoca, precum și să reintegreze speciile locale de floră și faună care au fost îndepărtate de habitatul lor natural, de pe malurile râului. Acesta include o intervenție extinsă în forma unor spații publice, piețe, parcuri, poduri și spații verzi, de-a lungul a 15 km ai râului Someș în traseul prin oraș. În prezent se află în proces de construcție, cu finalizarea programată la sfârșitul lui 2023. Expoziția va putea fi vizionată în cadrul BATRA 2023, între 19 octombrie și 5 noiembrie, de marți până sâmbătă, între orele 16.00 și 19.00, la mushuROI, în Piața 1 Mai, nr. 7, Cluj-Napoca.
Expoziția SHiLA 2023 / SACRED SPACES este realizată de artiștii Sergiu Cătană, Lena Ciobanu, Kopacz Kund, Anna Mathe, Anke Mellin, Marius Miclăuș, Marius Vasile, Miki Velciov, Eliza Yokina și Eszter Sipos, curatoriată de Cristian Frias. SHiLA (Sky Hill Land Art) este un program internațional de land art și rezidențe multidisciplinare, în care echipe de artiști, arhitecți și muzicieni, împreună cu studenți și tineri profesioniști, sunt invitați să efectueze o serie de intervenții în Rezervația Cheile Nerei Beușnița, folosind doar materiale găsite în situ, pe o temă stabilită. Programul își propune să exploreze relația dintre arhitectură, artă și muzică, să stimuleze dezbaterea asupra rolului artelor vizuale în natură și să propună noi mijloace de a depăși barierele interdisciplinare. Expoziția este deschisă de Luni până Sâmbătă, în intervalul orar 16.00-19.00. Finisajul și lansarea catalogului rezidenței artistice vor avea loc în 5 noiembrie 2023, de la ora 11.00.
BATRA 2023: 45 de evenimente și manifestări, în 5 mari orașe ale Transilvaniei
În total, BATRA 2023 va găzdui nu mai puțin de 45 de evenimente și manifestări, concentrate majoritar în intervalul 20 – 28 octombrie, la Cluj-Napoca, Oradea, Baia Mare, Satu Mare și Alba Iulia.
Participarea la TOATE evenimentele BATRA 2023 este GRATUITĂ, iar pentru înscrieri, se pot accesa formularele din evenimentele create pe pagina de Facebook sau pe site.
A șasea ediție a Bienalei de Arhitectură Transilvania (BATRA) 2023 este organizată de Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania, în parteneriat cu filialele OAR din Bihor, Satu-Mare, Alba și Nord-Vest, și cu sprijinul filialei naționale a OAR. Evenimentul are loc în perioada 20 octombrie – 20 noiembrie, la Cluj-Napoca și în alte 4 orașe din țară (Oradea, Baia Mare, Satu Mare și Alba Iulia).
Scopul ediției 2023 este reflectat de tema aleasă, ”(imp)ACT”, respectiv de credința organizatorilor că arhitectura are puterea să schimbe lumea. Partea dificilă este conștientizarea modalității în care se poate produce această schimbare și, mai ales, a felului în care această schimbare să fie în(spre) bine.
Bienala de Arhitectură Transilvania este o manifestare care face parte dintr-o serie de evenimente din cadrul programului OAR de finanţare a premiilor filialelor pentru arhitectură, pe bază de regulament propriu şi autonomie în organizare.