Bani pentru proiecte de mediu în Cluj

ONG-uri, asociații de proprietari și grupuri de inițiativă clujene sunt invitate să acceseze granturi de până la 15.000 EUR pentru inițiative de mediu

 

Fundația Comunitară Cluj lansează apelul de proiecte „În Zona Ta”, care aduce în Cluj-Napoca oportunitățile Platformei de Mediu, un program inițiat de ING Bank România. În urma acestui apel, vor fi selectate pentru finanțare și incubare cel puțin șase proiecte de mediu ale organizațiilor non-guvernamentale, asociațiilor de proprietari sau grupurilor de inițiativă clujene, valoarea totală a granturilor fiind de 90.000 EUR.

Apelul de proiecte este deschis, iar aplicațiile sunt așteptate până la unul dintre cele două termene intermediare, 21 octombrie, respectiv 28 octombrie, sau până la termenul final de depunere, 4 noiembrie 2024, ora 23.59. Mai multe informații referitoare la condițiile și modul de aplicare, precum și ghidul complet al apelului sunt disponibile pe pagina proiectului.

Cei interesați sunt invitați să participe la workshopul online, care va avea loc joi, 10 octombrie 2024, de la ora 18.00. În cadrul acestuia, vor fi prezentate cerințele de eligibilitate și modul de aplicare. Participarea la workshop este gratuită, însă este necesară înregistrarea prealabilă prin accesarea acestui formular.

Prioritățile de mediu vizate de programul-cadru sunt natura urbană, calitatea aerului, managementul deșeurilor și economia circulară, mobilitatea urbană, schimbările climatice și infrastructură gri. Pentru a ne ancora în realitatea locală și pentru a adapta aceste priorități la nivelul municipiului Cluj-Napoca, am derulat în perioada 28 iunie – 3 octombrie un amplu proces de inventariere și înțelegere a contextului local. Analiza s-a concentrat pe calitatea traiului urban în relație cu calitatea mediului natural în Cluj-Napoca, utilizând metoda designului apreciativ, pornind de la punctele forte ale zonelor selectate.

In Zona Ta - Atelier Manastru (Foto - Ioan Pan) (35)

Procesul a fost proiectat și derulat de Asociația Clujul Sustenabil și a urmărit mai multe paliere de intervenție: consultarea cetățenilor prin intermediul unui chestionar de opinie online, trei ateliere de cartare participativă în cartiere, precum și interviuri specializate cu 25 de experți clujeni, specializați în diverse domenii (arhitectură și urbanism, biologie, ecologie, sociologie, filozofie, sănătate publică, activism civic, mobilitate, legislație, salubritate, peisagistică, alimentație, meteorologie și climă). Concluziile procesului de mapare indică 4 catalizatori principali în transformarea socială de care avem nevoie: atenția la modul în care ne influențează designul urban traiul în oraș, întoarcerea cu spatele la trafic și cu fața la natură, convivialitatea ca atitudine de bază a schimbării în bine, racordarea la specificul local prin micro-acțiuni, micro-intervenții și micro-comunități, pentru proiecte bine integrate în context.

Pârghiile de schimbare, potențate de catalizatorii propuși, sunt grupate pe 3 categorii (această enumerare nu este exhaustivă, lista completă a ariilor de finanțare este menționată în ghidul apelului):

  • experimentare
    • Trasee umbrite, confort și zone liniștite în spațiul urban
    • Mobilitate sustenabilă și plăcută
    • Renegocierea și valorificarea spațiilor dintre blocuri
  • relaționare
  • Viața și identitatea de cartier
  • Augmentarea spațiilor terțe
  • Relația cu hrana bună în oraș
  • înțelepciunea colectivă
    • Colaborări și parteneriate multi-stakeholder, incluzive și intergeneraționale
    • Artă și știință în spațiul public, ca vehicul de schimbare
    • Cartografierea și documentarea punctelor forte ale orașului

In Zona Ta - Atelier Marasti (Foto - Ioan Pan) (51)

Aplicațiile vor fi evaluate de un juriu de specialiști format din:

  • Tomina Vodarici – Community Investment Specialist la ING Bank România
  • Gabriel Bădescu – Profesor universitar de științe politice și director al Centrului de Studiu al Democrației, UBB, membru al Consiliului Director al Fundației Comunitare Cluj
  • Alexandru Laibăr – Director Executiv al Asociației Coaliția pentru Economia Circulară – CERC
  • Andi Daiszler – Președinte al Asociației Daiszler, Cluj și fondator al inițiativelor Strada Potaissa – Piața de flori altfel, Lights On – The Light-Art Festival, Centrul Verde și Blue Monday Romania
  • Sorin Cebotari – Consultant de comunicare strategică în cadrul European Climate Foundation

Proiectele selectate pentru finanțare vor fi implementate în perioada decembrie 2024 – mai 2025. În acest interval, complementar granturilor, acestea vor beneficia de incubare și mentorat din partea experților implicați în proiect, pentru a crește numărul oamenilor care știu să planifice și să deruleze proiecte fezabile.

Fundația Comunitară Cluj contribuie, de peste 16 ani, la bunăstarea oamenilor care trăiesc în municipiul Cluj-Napoca și în tot județul Cluj. Face acest lucru mobilizând resurse din comunitate pentru proiecte dedicate comunității, în trei mari direcții: educație, mediu și filantropie.

In Zona Ta - Zorilor + Eroilor (Foto - Ioan Pan) (62)

Asociația Clujul Sustenabil este un efort colaborativ inițiat de cetățeni implicați civic, cu experiențe profesionale variate. Susține, sprijină și catalizează inițiative economice, sociale și de mediu de la nivelul Clujului, în scopul dezvoltării urbane sustenabile.

ING Bank România este parte a ING Group, instituție financiară internațională globală, care oferă servicii bancare unui număr de peste 38,4 de milioane de clienți individuali, companii sau instituții din peste 40 de țări. Înființată în 1994, ING Bank România este a patra bancă în top 10 bănci locale, conform activelor, și singura bancă cu creștere organică, fără achiziții de portofolii de clienți sau alte bănci.

Misiunea ING este aceea de a-i susține pe oameni să fie cu un pas înainte, în viață și în afaceri. În România, misiunea se reflectă în acțiunile de responsabilitate socială prin contribuția la pilonii strategici de sănătate financiară și protecția mediului, dar și prin implicarea în proiecte sociale ce își propun susținerea comunităților locale și a persoanelor care se află în situații dificile.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*