• Str. Eroilor 378 Floresti, Jud Cluj
Open

Arcadia Chamber Music Classes 2023

Arcadia CHAMBER MUSIC CLASSES 2023 ediția a treia aduce noutăți semnificative și un program bogat

În anul 2021, Cvartetul Arcadia a transformat un vis din studenție în realitate – acela de a împărtăși cunoștințele lor și de a contribui la dezvoltarea organică a tinerilor muzicieni prin intermediul muzicii de cameră. Anul acesta vor lansa cea de-a treia ediție a atelierului de muzică de cameră intitulat Arcadia CHAMBER MUSIC CLASSES (ACMC). Atelierul se va desfășura în perioada 8-16 august și va cuprinde cursuri de măiestrie și concerte de muzică de cameră.

Ediția din acest an aduce câteva noutăți semnificative și un program bogat. Atelierul se bucură de prezența Cvartetul Artis din Viena, un cvartet de renume mondial. Ei au fost mentorii timpurii și au avut o contribuție majoră în transformarea Cvartetului Arcadia într-un ansamblu profesionist.

„Ceea ce a fost determinant pentru traseul nostru profesional, a fost participarea la o serie de cursuri de măiestrie artistică organizate de Institutul Cultural Român, cu renumitul Cvartet Belcea, respectiv masterclassurile susținute de Cvartetul Artis la Viena, întâlniri care ne-au lansat pe această traiectorie pe care suntem și astăzi, și au sădit în noi de-a lungul timpului dorința de a da mai departe. Așa a luat ființă Asociația Arcadia Quartet, și la fel și proiectul nostru – Arcadia Chamber Music Classes.”  – Răsvan Dumitru, președintele Asociației și directorul ACMC.

Noutățile continuă prin colaborarea cu un specialist al cuvintelor și muzicolog de prestigiu, Tatiana Oltean. Ea s-a alăturat echipei și a conceput progragramele de sală ale concertelor. Creșterea organică a evenimentului se oglindește și în numărul participanților. În acest an toate cele 10 locuri disponibile au fost ocupate de formații camerale alcătuite din tineri muzicieni.

În cadrul atelierului, pe lângă repetițiile deschise și discuțiile libere tradiționale, au fost incluse și două prelegeri deosebit de interesante. Prima, „Discurs muzical și retorică”, va fi susținută de către profesorul universitar doctor Johannes Meissl, profesor de muzică de cameră și director adjunct al Institutului Joseph Haydn pentru Muzică de Cameră la Universitatea de la Muzică și Arte Dramatice din Viena, iar cea de-a doua, „Muzica de cameră la Enescu, Octuorul”, va fi susținută de către conferențiar universitar doctor Tatiana Oltean, muzicolog din partea Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”.

Unul dintre ansamblurile participante va susține un recital memorabil în seria concertelor de vară KlausenMusik, prin parteneriatul pe care l-au creat în acest an. Diversitatea și autenticitatea se reflectă și în alegerea unor locații diferite pentru desfășurarea concertelor, respectiv Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Sala Radio.

Arcadia Chamber Music Classes 2023

Câteva cuvinte din partea președintelui Asociației și directorul Arcadia CHAMBER MUSIC CLASSES, Răsvan Dumitru:

„În România nu putem vorbi despre o tradiție în domeniul muzicii de cameră, prin urmare, am observat de-a lungul anilor că tinerii muzicieni în formare au mare nevoie de modele, cum de altfel a fost și cazul nostru. Marea majoritate a tinerilor care caută performanță aleg să studieze în străinătate, și din păcate, nu se mai întorc. Decizia de a reveni acasă a fost în mare parte legată de acest aspect, al educației. Am dorit să umplem acel gol pe care l-am simțit și noi când eram pe băncile școlii, ne-am dorit să facem o diferență, să împărtășim din experiența noastră, din informațiile acumulate de-a lungul anilor, să le oferim îndrumare, sprijin, să îi învățăm cum să studieze eficient, cum să abordeze un text muzical, cum să caute sensul din spatele textului muzical, și mai presus de toate cum să se exprime pentru a transmite emoții prin intermediul instrumentului – pe scurt, să oferim performanță la cel mai înalt nivel, și să demonstrăm că acest scop poate fi atins și în România.”

Arcadia CHAMBER MUSIC CLASSES va fi deschis în mod tradițional cu concertul Cvartetului Arcadia (8 august), urmat de Artis Quartet (13 august), iar în ultimele două zile studenții cursului de măiestrie vor urca pe scenă (15 și 16 august). Masterclassurile vor avea loc în zilele de 9-12 august între orele 09:30-13:00 și 15:00-17:15, respectiv pe 13 și 14 august doar după masa.

Concertele sunt deschise publicului iar intrarea este liberă. Este posibilă și participarea în mod pasiv la cursuri, iar cei interesați sunt rugați să se înregistreze în fiecare zi la info point (holul Studioului de concerte, Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”). În acest caz, organizatorii recomandă participarea pe bază de donație (fiecare după posibilitatea financiară proprie), astfel sprijinind evenimentul și activitățile Asociației.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*