Aparatură esențială pentru Clinica Stanca

Aparatură esențială pentru Clinica Stanca

Aparatură esențială pentru Clinica Stanca din Cluj-Napoca prin programul național Fondul Viață pentru Nou-Născuți

Fundația Comunitară Cluj a donat Clinicii de Neonatologie 2 Dominic Stanca aparatură care va face mai eficientă munca personalului medical din secția de terapie intensivă și va limita riscul de accidente nedorite și de infectare a micuților aflați în tratament.

Proiectul „Terapie pentru viitor. Intensivă”, prin care au fost achiziționate echipamentele medicale moderne, a beneficiat de o finanțare în valoare de 247.698 de lei prin programul Fondul Viață pentru Nou Născuți al Fundației Vodafone.

Pentru că funcțiile vitale ale nou-născuților de la terapie intensivă trebuie monitorizate permanent, iar personalul medical este uneori insuficient (8 asistente la terapie intensivă, care lucrează în ture de 12 ore/8 paturi pe secție), în cadrul proiectului a fost achiziționată o stație centrală de monitorizare care să poată fi accesată în orice moment din camera de gardă și un monitor de funcții vitale care să întregească numărul celor existente deja în secție. În acest fel, se va putea interveni rapid, când apare o urgență, ceea ce va reduce riscul de deces și/sau limitarea sechelelor produse de o intervenție tardivă.

Prin proiect au fost achiziționate, de asemenea, două blendere aer-oxigen. Conform ghidurilor naționale și europene, este obligatorie folosirea blenderelor în cazul nou-născuților care necesită resuscitare. Acestea permit monitorizarea concentrației de oxigen în gazul cu care se ventilează copiii în sala de naștere.

Tot în contextul unei bune funcționări a compartimentului de terapie intensivă a fost  achiziționată și o hotă de flux laminar care asigură prepararea în condiții sterile a soluțiilor perfuzabile, astfel încât să fie eliminat riscul de infecții nosocomiale.

În cazul Clinicii Stanca, aceste investiții au mai mult rol preventiv, decât reparator, și vin pe fondul unui proiect complex de renovare a unității finanțat din fonduri private și derulat în două etape – una care s-a încheiat în vară (în care a fost cuprinsă și secția de terapie intensivă) și una care se va încheia în următoarele luni (în care este cuprinsă și Biberoneria).

Cu economiile realizate în proiect și cu sumele strânse dintr-o campanie de adunare de fonduri derulată de compania clujeană Alikof, Fundația Comunitară Cluj a achiziționat și o parte din mobilierul necesar viitoarei Biberonerii.

În decursul timpului, prin investiția în infrastructură și aparatură, numărul de decese la Clinica Stanca a scăzut de la 15-20 pe lună – la sfârșitul anilor 90, la 10 decese pe an – în prezent. Dacă la începutul anilor 2000, rata de supraviețuire a prematurilor sub 1.500 de grame era sub 20%, în prezent decesele înregistrate se datorează în primul rând malformațiilor congenitale și nu prematurității.

Pentru că a dorit să vină în ajutorul părinților ai căror copii ajung la terapie intensivă, Fundația Comunitară Cluj a realizat în cadrul proiectului „Terapie pentru viitor. Intensivă” și un video în care sunt adresate cauzele pentru care un copil ajunge la terapie intensivă, dar și

câteva sfaturi despre gestionarea acestui eveniment, care poate fi traumatizant, în special pentru mamă. Videoclipul poate fi vizionat aici:

Lansat în 2021, Fondul Viață pentru Nou-Născuți adresează problema mortalității infantile în România prin perspectiva accesului la servicii medicale pentru nou-născuții cu afecțiuni medicale. Prima ediție a programului a oferit finanțare de 4,5 milioane de lei pentru 6 proiecte prin care au fost achiziționate 180 de echipamente și aparatură medicală conexă, a fost implementată o soluție de telemedicină și a fost organizat un training on the job și specializare avansată în manevre de îngrijire și resuscitare nou-născuți pentru 30 de medici și asistente medicale. Iar toate acestea au asigurat condiții mai bune la venirea pe lume pentru 11.000 de nou-născuți și condiții optime pentru ca 200 de medici și asistenți medicali să-și facă eficient treaba.

 

Înființată în anul 2008, Fundația Comunitară Cluj aspiră să fie un lider în stimularea

schimbării sociale colaborative și incluzive, conectând nevoile cu resursele din Cluj, cu scopul

de a îmbunătății calitatea vieții locuitorilor săi.

Ca parte dintr-un sector asociativ dezvoltat, bazat pe implicare voluntară și filantropie,

Fundația Comunitară Cluj lucrează pentru ca fiecare persoană să își poată aduce contribuția la bunăstarea tuturor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*